17.11.15

Si tú me dices gen lo dejo todo. The Big Van Theory (ressenya en català)

Pincha en la bandera para leer la versión en castellano


Fa molt temps en un país molt molt llunyà un grup de científics va notar una pertorbació a la força. El concurs internacional organitzat per FameLab arribava per primer cop a Espanya i van entendre que, per fi, després de tot l'esforç amb el qual s'havien cremat les pestanyes a estudiar i a treballar, la seva recompensa era a prop, perquè es convertirien en mestres, era qüestió de buscar als seus propis padawan.

Van recordar alguns dels seus professors (no tots, per sort) quan els miraven des de la tarima a les seves classes i els deien: "La por és el camí cap al Costat Fosc, la por porta a la ira, la ira porta a l'odi, l'odi porta al sofriment. Veig molta por en tu"(Yoda a La Guerra de les Galàxies). És que enfrontar-te a un examen quan no has entès res causa ira, odi i moltíssim sofriment. Por, no, terror absolut. I és per això que, tot i que el professor Charles Xavier li diu a Lobezno que "de vegades la ment necessita descobrir la veritat per si mateixa", ells van considerar que tampoc estava malament donar un cop de mà de tant en tant.

Amb aquesta teoria (o teorema o axioma?) van preparar els seus monòlegs i van esperar que a través de l'humor els seus coneixements científics es poguessin divulgar a tothom, fins i tot a aquells de nosaltres que vam escollir lletres perquè no hi havia manera amb les mates.

Disposats a posar en pràctica una de les veritats d'Spock: "Les necessitats de la majoria superen les necessitats de la minoria o fins i tot les d'un sol", s'han recorregut Espanya amb la seva "Van" (furgoneta) i han repartit sapiència i humor a mans plenes (en teatres, instituts, bars, metro, museus...). I és clar, després de l'èxit en teatre, televisió i ràdio, van decidir també provar amb la publicació d'un llibre.

Què trobem en Si tú me dices gen lo dejo todo? Doncs la transcripció de vint-i-cinc monòlegs científics amb els quals et riuràs moltíssim.

I ja que "Una mala òrbita la té qualsevol" (primer títol que van escollir per a aquest llibre encara que posteriorment es va descartar), després d'aquests vint-i-cinc monòlegs trobem vint-i-cinc explicacions més serioses (o no, com ells mateixos diuen) del que han dit en els monòlegs. Us pensàveu que era impossible riure amb veritats científiques com a punys? Doncs us riureu i comprovareu que, tot i que en clau d'humor, tot el que diuen és cert.

La tipografia és interessant perquè barreja dibuixets, cursives, negretes i onomatopeies amb el text, cosa que el fa menys dur a primera vista i convida a submergir-te en el que diu, perquè una vegada que comences, ja estàs perdut... voldràs llegir més. Pots deixar el llibre a la cuina, per llegir un monòleg mentre esmorzes, o al menjador, per llegir mentre et prens el cafè (l'extensió de cada monòleg és ideal per omplir aquests minuts), però no et recomano que el deixis a la tauleta de nit, si esperaves agafar la son amb una lectura avorrida no ho aconseguiràs!

I ara, de bon rotllo, d'acord? però... a mi em falta alguna cosa. És clar, potser és que el fet que l'Elisabet Prats, membre de The Big Van Theory (actualment Big Van), sigui la meva germana fa que sàpiga més coses, més detalls, més anècdotes de tota aquesta aventura que he vist néixer, madurar i créixer emocionant-me i gaudint cada pas... però... en fi... no creieu que per acabar el llibre hauria quedat genial que incloguéssiu el "Rap"? Acabeu el llibre... i ja està? Si us plau, nois! Poseu-lo com a comentari, enllaceu el vídeo, afegiu-lo en una propera edició revisada, però, si us plau, no deixeu de delectar-nos amb el rap que us vau inventar. Ara mateix adolescents de tot el país han trobat un motiu per estudiar ciència, perquè el procés d'aprendre pot ser un horror, però saber coses i que a més tinguin gràcia és un puntàs.

A veure, espera, és que encara no has sentit parlar de Big Van? Doncs ja ha arribat moment que sàpigues de les seves aventures. Pots tafanejar la seva pàgina web i després pots comprar-ne el llibre. Així que els coneguis una mica tindràs unes ganes boges d'assistir a un espectacle seu: físics, matemàtics, astrònoms, químics... tots et faran riure i de tots aprendràs alguna cosa. "Llarga vida i prosperitat" (Spock) a Big Van.


Vols saber què opina l'equip de Big Van d'aquesta ressenya? Clica aquí.

Si tú me dices gen lo dejo todo. The Big Van Theory (reseña en castellano)

 
Clica sobre la bandera per a llegir la versió en català

Hace mucho tiempo en un país muy muy lejano un grupo de científicos notó una perturbación en la fuerza. El concurso internacional organizado por FameLab llegaba por primera vez a España y entendieron que, por fin, después de todo el esfuerzo con el que se habían quemado las pestañas a estudiar y a trabajar, su recompensa estaba cerca, porque se iban a convertir en maestros, era cuestión de buscar a sus propios padawan.

Recordaron a algunos de sus profesores (no a todos, por suerte) cuando les miraban desde la tarima en sus clases y les decían: "El miedo es el camino hacia el Lado Oscuro, el miedo lleva a la ira, la ira lleva al odio, el odio lleva al sufrimiento. Veo mucho miedo en ti" (Yoda en La Guerra de las Galaxias). Es que enfrentarte a un examen cuando no has entendido nada causa ira, odio y muchísimo sufrimiento. Miedo, no, terror absoluto. Y es por ello que, aunque el profesor Charles Xavier le dice a Lobezno que "a veces la mente necesita descubrir la verdad por sí misma", ellos consideraron que tampoco estaba mal echar una mano de vez en cuando.

Con esta teoría (¿o teorema o axioma?) prepararon sus monólogos y esperaron que a través del humor sus conocimientos científicos se pudieran divulgar a todo el mundo, incluso a aquellos de nosotros que escogimos letras porque no había manera con las mates.

Dispuestos a poner en práctica una de las verdades de Spock: "Las necesidades de la mayoría superan a las necesidades de la minoría o incluso a las de uno solo", se han recorrido España con su "Van" (furgoneta) y han repartido sapiencia y humor a manos llenas (en teatros, institutos, bares, metro, museos...). Y claro, después del éxito en teatro, televisión y radio, decidieron también probar con la publicación de un libro.

¿Qué encontramos en Si tú me dices gen lo dejo todo? Pues la transcripción de veinticinco monólogos científicos con los que te reirás un montón. 

Y ya que "Una mala órbita la tiene cualquiera" (primer título que escogieron para este libro aunque posteriormente se descartó), después de estos veinticinco monólogos encontramos veinticinco explicaciones más en serio (o no, como ellos mismos dicen) de lo que han dicho en los monólogos. ¿Os pensabais que era imposible reír con verdades científicas como puños? Pues os vais a reír y vais a comprobar que, aunque en clave de humor, todo lo que dicen es cierto.

La tipografía es interesante porque mezcla dibujitos, cursivas, negritas y onomatopeyas con el texto, lo que lo hace menos duro a primera vista e invita a sumergirte en lo que dice, porque una vez que empiezas, ya estás perdido... vas a querer leer más. Puedes dejar el libro en la cocina, para leer un monólogo mientras desayunas, o en el comedor, para leer mientras te tomas el café (la extensión de los monólogos es ideal para llenar estos minutos), pero no te recomiendo que lo dejes en la mesilla de noche, si esperabas conciliar el sueño con una lectura aburrida ¡no lo vas a conseguir! 

Y ahora, de buen rollo, sin acritud, ¿eh? pero... a mí me falta algo. Claro, quizás es que el hecho de que Elisabet Prats, miembro de The Big Van Theory (actualmente Big Van), sea mi hermana hace que sepa más cosas, más detalles, más anécdotas de toda esta aventura que he visto nacer, madurar y crecer emocionándome y disfrutando de cada paso... pero... en fin... ¿no creéis que para acabar el libro hubiera quedado genial que incluyerais el "Rap"? Acabáis el libro... ¿y ya está? ¡Por favor, chicos! Ponedlo como comentario, enlazad el vídeo, incluidlo en una próxima edición revisada, pero, por favor, no dejéis de deleitarnos con el rap que os inventasteis. Ahora mismo adolescentes de todo el país han encontrado un motivo para estudiar ciencia, porque el proceso de aprender puede ser un horror, pero saber cosas y encima que tengan gracia es un puntazo. 

A ver, espera, ¿es que tú aún no has oído hablar de Big Van? Pues ya ha llegado momento de que sepas de sus andanzas. Puedes cotillear en su página web y después puedes comprar su libro. En cuanto los conozcas un poco tendrás unas ganas locas de asistir a un espectáculo suyo: físicos, matemáticos, astrónomos, químicos... todos te harán reír y de todos aprenderás algo. "Larga vida y prosperidad" (Spock) a Big Van.


¿Quieres saber qué opina el grupo Big Van de esta reseña? Pincha aquí.