13.1.16

El menor de la camada. Alejandro Aguilar (ressenya en català)

 Pincha en la bandera para leer la versión en castellano

"El menor de la camada", de l'Alejandro Aguilar, és una novel·la de ciència ficció en la qual trobem un univers format per humans que han desenvolupat facultats especials, que estan organitzats en quatre castes que responen a quatre ciències fonamentals: designadors, escrutadors, naturals i forts.

Els designadors dominen la ciència de la Llengua i són capaços de comunicar-se mentalment entre ells i amb les màquines.

Els escrutadors dominen la ciència de l'Observació i poden veure les emocions dels altres a través dels colors i són capaços de manipular-les.

Els forts dominen el seu propi cos, que té una força i una capacitat extraordinària, i l'art de la guerra. Poden reviure en un altre cos quan el seu comença a mostrar els primers signes de decadència. Són immortals. 

Els naturals dominen la ciència de la vida i la mort. Són els que s'encarreguen de fer el traspàs dels records d'un fort a un cos nou.

A més hi ha tot un univers d'humans, homes buits, cyborgs, nòmades, fills de la veritat... que ens van enriquint aquest món inventat.

Cada personatge és complex en si mateix, perquè tot i que està marcat per l'educació i l'ambient en què s'ha criat, cadascun és únic enfront dels altres. Us imagineu quantes qüestions se susciten amb les habilitats que té cadascun?

La novel·la comença amb un escrutador anomenat Arez castigat a romandre en un tanc de gelatina on només sent dolor, odi i impotència. Un traïdor a la seva casta. Sense saber com, la seva ment penetra dins del cos d'una dona buida que es diu Ociouno creada per al plaer del seu amo, és una esclava sexual. Arez escaparà provocant la mort del seu amo. I que una dona buida es reveli contra el seu amo és una contradicció tan gran que farà trontollar els fonaments de l'ordre establert. Cada casta buscarà a Ociouno per diferents motius, i Arez coneixerà persones que li faran qüestionar el seu propi jo. Qui és? Arez o Ociouno? Home o dona?

Però per sobre de tot Arez/Ociouno serà una peça de dòmino que arrossegarà tota una galàxia, una pedra a l'estany que provocarà ondulacions en tot l'univers conegut, ondulacions que es convertiran en veritables cataclismes que destruiran els pilars fonamentals en què està basat aquest engranatge social.

Si de moment tot el que heu llegit en aquesta ressenya us està agradant, us asseguro que la novel·la superarà les vostres expectatives més elevades. Necessitareu tenir molta memòria, primer perquè hi ha tants personatges, races, planetes, característiques, que us farà falta, però sobretot perquè haureu de relacionar moltes coses. En aquesta novel·la, a més de l'aventura fantàstica que viureu en primera fila, sereu testimonis de la coherència interna que té. Res no s'escapa, tot té sentit; l'escriptor embasta una realitat paral·lela en què tot quadra. I us asseguro que no és gens fàcil. Una puntualització: No cal que ho apunteu tot per recordar qui és qui! Al final del llibre hi ha un glossari i allà podreu anar consultant els vostres dubtes. Jo, he de confessar, no el vaig veure fins que vaig arribar al final, encara que se n'indica l'existència al principi del llibre, i us recomano que imprimiu les pàgines del glossari de definicions perquè amb el dispositiu digital és una mica embolicat.

El pròleg del llibre indica que heu d'alliberar-vos de idees preconcebudes, perquè l'univers que ens ensenyarà serà completament desconegut. Feu-li cas. Fins i tot el temps es mesura en altres paràmetres (cicles, rotacions, llunes, translacions...).

La ciència ficció, igual que la fantasia, ens presenta un món inventat on les al·legories ens ajuden a posar en perspectiva el nostre propi món. De la mateixa manera que passa a Star Trek, per exemple, on cada episodi ens narrava una aventura amb un problema moral com a teló de fons, a "El menor de la camada" trobem molts dilemes que cada personatge afrontarà de diferent manera. L'esclavitud contra el lliure albir i la llibertat. L'esperança de superar-se contra el determinisme. I, per sobre de tot, la recerca del jo. Tres grans temes que l'Alejandro Aguilar explora des de diferents angles. És una novel·la profunda que us farà reflexionar sobre el nostre propi món.

Un aspecte que es podria millorar de la visualització del text és la manera de marcar el canvi d'escena. Les últimes pàgines incorporen el logotip de l'editorial extinta e-ditors en cada canvi, la qual cosa facilita enormement la comprensió de la trama, ja de per si intensa, però la major part de la novel·la fa els canvis d'escenari sense cap avís visual, tot i que la part bona de tot això és que us obliga a rellegir alguna pàgina i així no us perdeu cap detall.

El ritme de la novel·la té alguns alts i baixos. L'acció és trepidant i les 100 primeres pàgines et deixen sense alè, en una persecució que accelerarà el vostre propi cor, però l'escriptor està creant un univers nou que necessita de molts detalls que són necessaris per a entendre el conjunt, però que alenteixen la trama. Per sort, el llibre és tan magnífic que fins i tot els detalls de les castes són intrínsecament interessants, cosa que farà que la combinació entre acció i descripció ballin una dansa perfectament sincronitzada que us deixarà embadalits.

Després d'una novel·la absolutament recomanable que et farà desitjar conèixer fins a l'últim racó del Vell Domini, i d'estar convençuda que aquesta era una primera novel·la d'una gran saga resulta que... ja no n'hi ha més! Buscant per Internet, he vist que hi ha anuncis de jocs de rol i fins i tot el final del llibre anuncia una continuació, però jo no he trobat res de res. Si us plau, lectors, no ens podem quedar aquí. Sé que quan llegiu "El menor de la camada" en voldreu més. No en tinc cap dubte. Hem d'animar a l'Alejandro Aguilar que segueixi escrivint. No us vull desvetllar el final, però... és que en vull més!

Si quan acabeu la lectura de la novel·la, us sentiu com jo, escriviu-nos un comentari que em comprometo a fer arribar a l'escriptor.

No trobareu aquesta novel·la en paper, tan sols està disponible en e-book i en Seebook, que és com l'he llegit jo. Us asseguro que la gaudireu. Ara mateix sóc com Sheldon Cooper de "The Big Bang theory" demanant la continuació d'una sèrie estrella.

Magnífica com Star Trek. Trepidant com "El senyor dels anells". Amb personatges tan ricament treballats com la saga "Cançó de gel i foc" (la sèrie Joc de Trons). Amb la profunditat moral de Brandon Sanderson. Tota una troballa.

El menor de la camada. Alejandro Aguilar (reseña en castellano)


 Clica sobre la bandera per a llegir la versió en català 

"El menor de la camada", de Alejandro Aguilar, es una novela de ciencia ficción en la que encontramos un universo formado por humanos que han desarrollado facultades especiales, que están organizados en cuatro castas que responden a cuatro ciencias fundamentales: designadores, escrutadores, naturales y fuertes. 

Los designadores dominan la ciencia de la Lengua y son capaces de comunicarse mentalmente entre ellos y con las máquinas.

Los escrutadores dominan la ciencia de la Observación y pueden ver las emociones de los demás a través de los colores y son capaces de manipularlas.

Los fuertes dominan su propio cuerpo, que tiene una fuerza y una capacidad extraordinaria, y el arte de la guerra. Pueden revivir en otro cuerpo cuando el suyo empieza a mostrar los primeros signos de decadencia. Son inmortales.

Los naturales dominan la ciencia de la vida y la muerte. Son quienes se encargan de hacer el traspaso de los recuerdos de un fuerte a un cuerpo nuevo.

Además hay todo un universo de humanos, hombres huecos, cyborgs, nómadas, hijos de la verdad... que nos van enriqueciendo este mundo inventado. 

Cada personaje es complejo en sí mismo, porque aunque está marcado por la educación y el ambiente en el que se ha criado, cada uno es único frente a los demás. ¿Os imagináis cuántas cuestiones se suscitan con las habilidades que tiene cada uno?

La novela empieza con un escrutador llamado Arez castigado a permanecer en un tanque de gelatina donde sólo siente dolor, odio e impotencia. Un traidor a su casta. Sin saber cómo, su mente penetra dentro del cuerpo de una mujer hueca que se llama Ociouno creada para el placer de su amo, es una esclava sexual. Arez escapará provocando la muerte de su amo. Y que una mujer hueca se revele contra su amo es una contradicción tan grande que hará tambalear los cimientos del orden establecido. Cada casta buscará a Ociouno por distintos motivos, y Arez conocerá a personas que le harán cuestionarse su propio yo. ¿Quién es? ¿Arez o Ociouno? ¿Hombre o mujer?

Pero por encima de todo Arez/Ociouno será una pieza de dominó que arrastrará a toda una galaxia, un guijarro en el estanque que provocará ondulaciones en todo el universo conocido, ondulaciones que se convertirán en verdaderos cataclismos que destruirán los pilares fundamentales en los que está basado este engranaje social.

Si de momento todo lo que habéis leído en esta reseña os está gustando, os aseguro que la novela superará vuestras expectativas más elevadas. Vais a requerir mucha memoria, primero porque hay tantos personajes, razas, planetas, características, que lo vais a necesitar, pero sobre todo porque vais a tener que relacionar muchas cosas. En esta novela, además de la aventura fantástica que vais a vivir en primera fila, vais a ser testigos de la coherencia interna que tiene. Nada se escapa, todo tiene sentido; el escritor hilvana una realidad paralela en la que todo cuadra. Y os aseguro que no es nada fácil. Una puntualización: ¡No hace falta que lo apuntéis todo para recordar quién es quién! Al final del libro hay un glosario y allí podréis ir consultando vuestras dudas. Yo, debo confesar, no lo vi hasta que llegué al final, aunque se indica su existencia al principio del libro, y os recomiendo que imprimáis las páginas del glosario de definiciones porque con el dispositivo digital es un poco lioso. 

El prólogo del libro indica que debéis liberaros de ideas preconcebidas, porque el universo que nos va a mostrar va a ser completamente desconocido. Hacedle caso. Incluso el tiempo se mide en otros parámetros (ciclos, rotaciones, lunas, translaciones...).

La ciencia ficción, al igual que la fantasía, nos presenta un mundo inventado donde las alegorías nos ayudan a poner en perspectiva nuestro propio mundo. De la misma forma que pasa en Star Trek, por ejemplo, donde cada episodio nos narraba una aventura con un problema moral como telón de fondo, en "El menor de la camada" encontramos muchos dilemas que cada personaje va a afrontar de distinta manera. La esclavitud contra el libre albedrío y la libertad. La esperanza de superarse contra el determinismo. Y, por encima de todo, la búsqueda del yo. Tres grandes temas que Alejandro Aguilar explora desde distintos ángulos. Es una novela profunda que os hará reflexionar sobre nuestro propio mundo. 

Un aspecto que se podría mejorar de la visualización del texto es la manera de marcar el cambio de escena. Las últimas páginas incorporan el logo de la editorial extinta e-ditores en cada cambio, lo cual facilita enormemente la comprensión de la trama, ya de por sí intensa, pero la mayor parte de la novela hace los cambios de escenario sin ningún aviso visual, aunque la parte buena de todo esto es que os obliga a releer alguna página y así no os perdéis ningún detalle. 

El ritmo de la novela tiene algunos baches. La acción es trepidante y las 100 primeras páginas te dejan sin aliento, en una persecución que acelerará vuestro propio corazón, pero el escritor está creando un universo nuevo que precisa de muchos detalles que son necesarios para entender el conjunto, pero que ralentizan la trama. Por suerte, el libro es tan magnífico que incluso los pormenores de las castas son intrínsecamente interesantes, lo que hará que la combinación entre acción y descripción bailen una danza perfectamente sincronizada que os dejará embelesados.

Después de una novela absolutamente recomendable que te hará desear conocer hasta el último recoveco del Viejo Dominio, y de estar convencida de que esta era una primera novela de una gran saga resulta que... ¡ya no hay más! Buscando por Internet, he visto que hay anuncios de juegos de rol e incluso el final del libro anuncia una continuación, pero yo no he encontrado nada más. Por favor, lectores, no nos podemos quedar aquí. Sé que cuando leáis "El menor de la camada" vais a querer más. No tengo ninguna duda. Tenemos que animar a Alejandro Aguilar a que siga escribiendo. No os quiero desvelar el final, pero... ¡es que quiero más!

Si cuando acabéis la lectura de la novela, os sentís como yo, escribidnos un comentario que me comprometo a hacer llegar al escritor. 

No encontraréis esta novela en papel, tan solo está disponible en e-book y en Seebook, que es como lo he leído yo. Os aseguro que la vais a disfrutar. Ahora mismo soy como Sheldon Cooper de "The Big Bang theory" pidiendo la continuación de una serie estrella. 

Magnífica como Star Trek. Trepidante como "El señor de los anillos". Con personajes tan ricamente trabajados como la saga "Canción de hielo y fuego" (la serie Juego de Tronos). Con la profundidad moral de Brandon Sanderson. Todo un hallazgo.