6.12.15

Comentari de la Nuria Llop sobre la ressenya La diosa de mi tormento


La diosa de mi tormento. Nuria Llop (ressenya en català)

Pincha en la bandera para leer la versión en castellano


Catalina de Velasco és una noble que no vol casar-se, encara que els seus pares i els seus amics no deixen d'intentar aparellar-la, perquè té un anhel que no ha confessat a ningú. Però de cop i volta una acusació d'assassinat contra un conegut farà que tot el seu art a enganyar es posi en funcionament, ja que el seu sentit de la justícia li impedirà tancar els ulls i desentendre's de tot aquest assumpte. I en Julián serà una temptació molt gran per a la Catalina.

Amb La diosa de mi tormento ens fiquem de ple en el Segle d'Or espanyol (tot i que jo hauria d'haver començat amb La joya de mi deseo, que cronològicament és anterior) i un món d'intrigues, pudor, protocol i classes socials es desplegarà davant els nostres ulls.

Nuria Llop ens planteja una trama en la qual destaquen quatre dones, cadascuna de les quals, a la seva manera, estan trencant convencions socials. La Catalina, la nostra protagonista, busca homes que li facin petons a les festes a les quals acudeix disfressada de camperola, no vol casar-se, vol ser propietària de les seves pròpies decisions i del seu propi destí; la Luisa és la propietària d'una joieria i és en La joya de mi tormento on s'explica tot el que ha de lluitar per a aconseguir que ningú se la prengui; la mare de la Catalina està totalment integrada en els costums de l'època en què li ha tocat viure, però pensa per ella mateixa i defensa la seva posició encara que sàpiga que el seu marit estarà en contra, i, finalment, la germana de la Catalina és una joveneta ingènua, però serà capaç, en un moment donat, de trobar la valentia per fer el correcte i la força de voluntat per a procurar-se la seva pròpia felicitat. Cap d'elles és una dona en dificultats que necessita que la salvi un home.

Una trama romàntica amb una intriga d'assassinats i una xarxa de corrupció que us farà desitjar saber com funcionaven les coses a l'Espanya del s. XVII.

Amb una prosa meravellosa que intenta recrear l'època de Lope de Vega, encara que l'escriptora modernitza prou el llenguatge perquè no sigui una lectura tediosa, Núria Llop serà capaç de transportar-nos a un món que jo només he trobat en els clàssics del cinema. Us explico.

Quan vaig començar a llegir aquesta novel·la, sense adonar-me'n vaig començar a taral·lejar les cançons de Siete novias para siete hermanos, i ja us dic que la trama no té res a veure. I a mesura que avançava en la lectura, imatges de clàssics del cinema com Sucedió una noche (concretament l'escena del Mur de Jericó, amb Clark Gable i Claudette Colbert) s'anaven instal·lant al meu cap. I, per què? Si ni la trama, ni els personatges, ni l'escenari, ni res en realitat hi tenen relació. Doncs perquè la Nuria Llop ens evoca la mateixa sensació de satisfacció per escenes que són meravelloses, que no ens cansem de veure, que ens produeixen la mateixa alegria cada vegada que les veiem. En el seu cas, es tracta de novel·les que podem anar rellegint i que ens seguiran agradant.

En aquesta comèdia d'embolics, els diàlegs, l'humor subtil, el romanticisme i el classicisme faran que tingueu ganes de llegir tot el que escriu aquesta autora. Encara que, no feu com jo, i comenceu amb La joya de mi deseo, que estic llegint ara mateix i que també val molt la pena.

Per acabar, simplement vull constatar que els títols dels seus llibres són absolutament encertats i que m'encanten. Només percebreu el joc de paraules que n'amaga cada un quan els llegiu. Comenceu ja. Us asseguro que us agradaran moltíssim.

Booktrailer

Voleu saber què pensa l'escriptora de la novel·la sobre aquesta ressenya? Cliqueu aquí.

La diosa de mi tormento. Nuria Llop (reseña en castellano)


Clica sobre la bandera per a llegir la versió en català

Catalina de Velasco es una noble que no quiere casarse, aunque sus padres y sus amigos no dejan de intentar emparejarla, porque tiene un anhelo que no ha confesado a nadie. Pero de repente una acusación de asesinato contra un conocido hará que todo su arte en el engaño se ponga en funcionamiento, ya que su sentido de la justicia le impedirá cerrar los ojos y desentenderse de todo este asunto. Y Julián va a ser una tentación muy grande para Catalina.

Con La diosa de mi tormento nos metemos de lleno en el Siglo de Oro español (aunque yo debiera haber comenzado con La joya de mi deseo, que cronológicamente es anterior) y un mundo de intrigas, recato, protocolo y clases sociales se desplegará ante nuestros ojos.

Nuria Llop nos plantea una trama en la que destacan cuatro mujeres, cada una de las cuales, a su manera, están rompiendo convenciones sociales. Catalina, nuestra protagonista, busca hombres que la besen en las fiestas a las que acude disfrazada de campesina, no quiere casarse, quiere ser dueña de sus propias decisiones y de su propio destino; Luisa es la propietaria de una joyería y es en La joya de mi tormento donde se explica todo lo que tiene que luchar para conseguir que nadie se la arrebate; la madre de Catalina está totalmente integrada en las costumbres de la época en que le ha tocado vivir, pero piensa por ella misma y defiende su postura aunque sepa que su marido va a estar en contra, y, por último, la hermana de Catalina es una jovencita ingenua, pero será capaz, en un momento dado, de encontrar la valentía para hacer lo correcto y la fuerza de voluntad para procurarse su propia felicidad. Ninguna de ellas es una damisela en apuros que necesita ser salvada por un hombre.

Una trama romántica con una intriga de asesinatos y una red de corrupción que os hará desear saber cómo funcionaban las cosas en la España del s. XVII.

Con una prosa maravillosa que intenta recrear la época de Lope de Vega, aunque la escritora moderniza lo suficiente el lenguaje para que no sea una lectura tediosa, Nuria Llop va a ser capaz de transportarnos a un mundo que yo sólo he encontrado en los clásicos del cine. Os explico.

Cuando empecé a leer esta novela, sin darme cuenta comencé a tararear las canciones de Siete novias para siete hermanos, y ya os digo que la trama no tiene nada que ver. Y a medida que avanzaba en la lectura, imágenes de clásicos del cine como Sucedió un noche (concretamente la escena del Muro de Jericó, con Clark Gable y Claudette Colbert) se iban instalando en mi cabeza. ¿Y, por qué? Si ni la trama, ni los personajes, ni el escenario, ni nada en realidad tienen relación. Pues porque Nuria Llop nos evoca la misma sensación de satisfacción por escenas que son maravillosas, que no nos cansamos de ver, que nos producen el mismo regocijo cada vez que las vemos. En su caso, se trata de novelas que podemos ir releyendo y que nos van a seguir gustando.

En esta comedia de enredos, los diálogos, el humor sutil, el romanticismo y el clasicismo harán que tengáis ganas de leer todo lo que escribe esta autora. Aunque, no hagáis como yo, y empezad con La joya de mi deseo, que estoy leyendo ahora mismo y que también vale mucho la pena.

Para acabar, simplemente constatar que los títulos de sus libros son absolutamente acertados y que me encantan. Sólo percibiréis el juego de palabras que esconde cada uno cuando los leáis. Empezad ya. Os aseguro que os gustarán muchísimo.


¿Queréis saber qué piensa la escritora sobre esta reseña? Pinchad aquí.