29.2.16

Gigoló. José de la Rosa (ressenya en català)


TÍTOL Gigoló
(novel·la guanyadora del primer premi Titania)
AUTOR José de la Rosa
EDITORIAL Titania
ANY 2015
PÀGINES 284
GÈNERE narrativa romàntica
DISPONIBLE EN e-book, paper
IDIOMES castellà




Pincha sobre la bandera para leer la versión en castellano


SINOPSI

La María paga 500 lliures a un gigoló per una hora de sexe. Dos anys més tard i a només quatre mesos de casar-se coincideix amb l'Allen (el gigoló en qüestió) en una festa entre amics. Ell li confessa que la porta buscant des d'aquella nit. Ella no li diu que somia amb ell molt sovint. Es pot fer un salt de fe i trencar amb una vida planificada i còmoda?

OPINIÓ

En José de la Rosa planteja a Gigoló una qüestió: és lícit pagar per sexe? Els personatges respondran de diferents maneres, però, en realitat, aquesta pregunta òbvia amaga una de molt més subtil: quin és el preu de l'amor?

L'escriptor ens respon a aquestes preguntes ensenyant-nos situacions diferents que exemplifiquen aquestes qüestions. Tots els personatges pagaran un preu per amor (per tenir-lo, o per conservar-lo, o per no embrutar-lo), el que passa és que la transacció no sempre es farà amb diners, sinó amb trossos de les seves ànimes. Per això, i pel seu desenvolupament estilístic, entenc que fos guanyadora del primer premi Titània.

En José de la Rosa està parlant d'alguna cosa molt més profunda que el mer intercanvi de sexe per diners, i introdueix un altre element més per a perfilarnos l'argument: la sinceritat, que s'erigeix ​​com un personatge més de la novel·la. La sinceritat brutal amb un mateix que es necessita per a poder tenir relacions sanes que aportin felicitat. La sinceritat amb els altres. La sinceritat com a plantejament de vida.

Gigoló, doncs, ens mostra uns personatges atrapats en una xarxa de la qual es veuen incapaços de lliurar-se encara que ells mateixos són els seus propis responsables. De la mateixa manera, el lector queda atrapat entre les línies de la novel·la, la qual ens explica una història romàntica mentre va introduint trossos de realitat que ens deixaran igual d'insegurs que la protagonista. L'acompanyarem cada moment en el seu viatge interior. Dubtarem, ens angoixarem, ens enamorarem, ens decebrem... viurem la seva història com si fos la nostra, la qual cosa al meu parer és un motiu més per a aplaudir en José de la Rosa.

La María necessita l'amor, la seguretat, el respecte i el reconeixement que li dóna l'Edward, el problema és que ella desapareix pel camí, i amb ella les relacions que tenia basades justament en aquests valors.

L'Edward és un dels personatges més interessants des del punt de vista literari. Ell no pateix cap evolució, és un personatge pla, però el que sí que evoluciona és la percepció que té la María d'ell. El que en un principi tolera i assumeix arriba un moment que li fastigueja i horroritza. I aquest canvi que es reflecteix en ell serà que el necessita el lector per a adonar-se'n de fins a quin punt la María havia desaparegut.

L'Allen és el galant romàntic que a totes ens agradaria tenir. Amb capacitat per a veure dins nostre, amb la tenacitat suficient per no abandonar a la primera de canvi i amb la generositat suficient per a convertir els nostres defectes en peculiaritats entranyables. L'Allen serà la pedra de toc que ajudarà la María en el seu viatge interior.

En tractar-se d'una novel·la que promet un alt contingut eròtic si tenim en compte el seu títol, sorprèn l'elegància amb què es descriuen les dues úniques escenes sexuals de tota la novel·la. Encara que sí que hi ha una sensualitat intrínseca a cada pàgina, ens trobem que ens entrellaça amb absoluta mestria l'apetència sexual més punyent amb l'amor més sublim, cosa que eleva el bell art de fer l'amor en una actitud sexual que acompanya els nostres protagonistes constantment. Quan el sexe significa l'expressió de l'amor, la seva descripció no deixa de ser especial i bonica encara que estigui plena de passió, i en José de la Rosa ens ho transmet meravellosament bé amb suavitat i tendresa.

L'autor ens mostra uns textos del gènere epistolar, al qual és aficionat, que fan reflexionar tant la protagonista com el lector sobre la veritable naturalesa de l'amor, que és una altra de les preguntes de la novel·la.

Gigoló és una absoluta meravella. Els personatges són especials, i canvien a mesura que es tornen més sincers. No puc desvetllar aquí els secrets ocults ni la sinceritat de cadascú, però només diré que cada mentida costarà un preu, algun més alt que un altre; i cada veritat crearà un pont entre els personatges. Sublim.

M'encanta aquest autor, i seguiré llegint tot el que ha escrit. Perquè la seva manera d'escriure sobre les relacions i l'amor és preciosa, em fa passar una bona estona llegint i em fa reflexionar sobre qüestions molt interessants.

Us recomano moltíssim aquesta novel·la, per la seva prosa, per la seva temàtica, pels seus diàlegs, per les preguntes que planteja i perquè passar unes hores amb una novel·la d'en José de la Rosa sempre és un plaer.




Per a llegir algunes pàgines del llibre o per a comprar-lo o per a saber-ne més, clica a MyLibreto.
ver Gigoló, el amor tiene un precio en myLIBRETO

Gigoló. José de la Rosa (reseña en castellano)


TÍTULO Gigoló
(novela ganadora del I Premio Titania 2014)
AUTOR José de la Rosa
EDITORIAL Titania
AÑO 2015
PÁGINAS 284
GÉNERO narrativa romántica
DISPONIBLE EN e-book, papel
IDIOMAS castellano


 Clica sobre la bandera per a llegir la versió en català

SINOPSIS


María paga 500 libras a un gigoló por una hora de sexo. Dos años más tarde y a solo cuatro meses de su boda coincide con Allen (el gigoló en cuestión) en una fiesta entre amigos. Él le confiesa que la lleva buscando desde esa noche. Ella no le dice que sueña con él muy a menudo. ¿Se puede hacer un salto de fe y romper con una vida planificada y cómoda?