23.9.15

Doce años y un instante. Anna Casanovas (ressenya en català)


Pincha en la bandera para leer la versión en castellano 

La Cecilia fa 18 anys i s'escapa de la mirada atenta de la seva família per a reunir-se en secret amb el Sebastián. El Sebastián està bojament enamorat de la Cecilia i, tot i que va molt curt de diners, i que treballa moltes hores per poder estalviar i marxar de casa seva, li fa un regal espectacular: una càmera fotogràfica que demostra que coneix el cor de la Cecilia, els seus gustos, els seus anhels i les seves esperances. 

El Sebastián necessita des del fons de la seva ànima que la Cecilia sigui seva, però creu que ella no entendria la profunditat dels seus sentiments i es conforma amb un petó. Un primer petó. Dolç, sincer, tímid, preciós, que els mostra el que senten l'un per l'altre. S'intercanvien paraules d'amor. Promeses. Confiança. La nit més feliç de les seves vides. El començament d'un conte de fades... que es converteix en un malson. L'endemà el Sebastián ha desaparegut. Ningú, ni la seva pròpia família, en sap res. Negació, desesperació, rancúnia, impotència, dolor, desolació, resignació. La vida segueix. Han passat dotze anys. I un dia apareix. Del no-res.


Anna Casanovas transmet d'una manera delicada i elegant una situació trista i incomprensible que viu una adolescent que ara s'ha convertit en adulta. El romanticisme suau i proper fa que els sentiments que s'hi descriuen siguin reals i creïbles. 

La història té elements d'intriga que no es desvetllaran fins al final del llibre. No sabem què amaga el Sebastián. Quin és el seu passat? Quin va ser el motiu de la seva desaparició? Per què ha tornat ara, després de dotze anys sense saber-ne res?

Els personatges són interessants i alguns tindran la seva pròpia història en altres llibres posteriors. El tractament de la família també és molt revelador. Ens mostra com hi ha persones que no són capaces de pensar en res més que no siguin ells mateixos encara que facin mal. I com hi ha persones que lluiten per aquells que estimen encara que això signifiqui que les seves pròpies necessitats queden al final de la seva llista de prioritats. És interessant veure com les persones tòxiques enverinen el seu voltant encara que el seu entorn més proper faci el possible perquè no es vegin afectats. La màxima que les persones tòxiques han de ser com més lluny millor, cobra sentit. 

L'originalitat d'aquesta novel·la la trobem en l'encapçalament de cada capítol, que comença amb la frase d'una cançó coneguda. Us recomano moltíssim que llegiu el llibre amb la música al costat, l'ambient serà molt més propici per crear aquell sentiment que, juntament amb les paraules, l'escriptora vol transmetre. 

Les metàfores amb què ens descriu les emocions més enterrades són clares i senzilles, com, per exemple, tota la història de la cotilla, però ens ajuden a entendre que els comportaments humans, de vegades incomprensibles per a un mateix, són evidents per a la gent que ens coneix i ens aprecia. 

I el sexe? Una novel·la romàntica ha de tenir sexe, i en té, però, com la resta de la novel·la, és bonic, delicat i elegant. 

Una novel·la romàntica amb la dosi justa de tristesa, que no embafa i que descriu algunes situacions que tots hem viscut, com pot ser un primer petó. Ambientada en un marc actual on les dones no s'aturen perquè tinguin problemes ni esperen un príncep blau que les rescati. Dones independents que han lluitat pel seu futur i que no volen recular en el seu entorn professional per res ni per ningú. Però, què passa quan el teu primer amor es presenta davant teu i desbarata tot el teu món?

Si vols passar una bona estona llegint i coneixent la història del Sebastián i la Cecilia, no esperis més. Anima't a llegir Doce años y un instante.

Vols saber què ens va dir l'Anna Casanovas quan va llegir aquesta ressenya? Clica aquí

Doce años y un instante. Anna Casanovas (reseña en castellano)


Clica sobre la bandera per a llegir la versió en català 

Cecilia cumple 18 años y se escapa de la mirada atenta de su familia para reunirse en secreto con Sebastián. Sebastián está locamente enamorado de Cecilia y, aunque está muy falto de dinero, y que trabaja muchas horas para poder ahorrar e irse de su casa, le hace un regalo espectacular: una cámara fotográfica que demuestra que conoce el corazón de Cecilia, sus gustos, sus anhelos y sus esperanzas.

Sebastián necesita desde el fondo de su alma que Cecilia sea suya, pero cree que ella no entendería la profundidad de sus sentimientos y se conforma con un beso. Un primer beso. Dulce, sincero, tímido, precioso, que les muestra lo que sienten el uno por el otro. Intercambian palabras de amor. Promesas. Confianza. La noche más feliz de sus vidas. El comienzo de un cuento de hadas... que se convierte en una pesadilla. Al día siguiente Sebastián ha desaparecido. Nadie, ni su propia familia, sabe nada. Negación, desesperación, rencor, impotencia, dolor, desolación, resignación. La vida sigue. Han pasado doce años. Y un día aparece. De la nada.


Anna Casanovas transmite de una manera delicada y elegante una situación triste e incomprensible que vive una adolescente que ahora se ha convertido en adulta. El romanticismo suave y cercano hace que los sentimientos que se describen sean reales y creíbles.

La historia tiene elementos de intriga que no se desvelarán hasta el final del libro. No sabemos qué esconde Sebastián. ¿Cuál es su pasado? ¿Cuál fue el motivo de su desaparición? ¿Por qué ha vuelto ahora, después de doce años sin saber nada?

Los personajes son interesantes y algunos tendrán su propia historia en otros libros posteriores. El tratamiento de la familia también es muy revelador. Nos muestra cómo hay personas que no son capaces de pensar en otra cosa que no sean ellos mismos aunque hagan daño. Y cómo hay personas que luchan por aquellos que aman aunque esto signifique que sus propias necesidades quedan al final de su lista de prioridades. Es interesante ver como las personas tóxicas envenenan su alrededor aunque su entorno más cercano haga lo posible para que no se vean afectados. La máxima que las personas tóxicas tienen que estar lo más lejos posible, cobra sentido.

La originalidad de esta novela la encontramos en el encabezamiento de cada capítulo, que comienza con la frase de una canción conocida. Os recomiendo muchísimo que leáis el libro con la música al lado, el ambiente será mucho más propicio para crear ese sentimiento que, junto con las palabras, la escritora quiere transmitir.

Las metáforas con que nos describe las emociones más enterradas son claras y sencillas, como, por ejemplo, toda la historia del corsé, pero nos ayudan a entender que los comportamientos humanos, a veces incomprensibles para uno mismo, son evidentes para la gente que nos conoce y nos aprecia.

¿Y el sexo? Una novela romántica debe tener sexo, y tiene, pero, como el resto de la novela, es bonito, delicado y elegante.

Una novela romántica con la dosis justa de tristeza, que no empalaga y que describe algunas situaciones que todos hemos vivido, como puede ser un primer beso. Ambientada en un marco actual en el que las mujeres no se detienen porque tengan problemas ni esperan un príncipe azul que las rescate. Mujeres independientes que han luchado por su futuro y que no quieren retroceder en su entorno profesional por nada ni por nadie. Pero, ¿qué pasa cuando tu primer amor se presenta ante ti y desbarata todo tu mundo?

Si quieres pasar un buen rato leyendo y conociendo la historia de Sebastián y Cecilia, no esperes más. Anímate a leer Doce años y un instante.

¿Quieres saber qué opina Anna Casanovas de esta reseña? Pincha aquí.