22.8.15

Los ojos del dragón. Stephen King (ressenya en català)

 Pincha en la bandera para leer la versión en castellano 

Un rei. Una reina. Dos prínceps. Un mag. Un drac. Els ingredients necessaris per a construir un conte de fades. Fantasia. 

Fa molts i molts anys, el rei Roland de Delain va matar un drac, el cap del qual està penjat a una de les seves habitacions preferides. Li fa recordar que un dia va ser important, prou valent per a matar un drac. 

Tothom és feliç a Delain. La reina Sasha i el rei Roland tenen dos fills: Peter i Thomas. Peter serà el proper rei i és tal com s'espera que ha de ser un príncep i futur rei: intel·ligent, amable, empàtic, just, guapo, simpàtic. Ho té tot. 

Però aquest conte aviat es converteix en un malson; el conseller del rei és un mag malèvol que necessita que sigui Thomas el qui es converteixi en rei, perquè és més fàcil de manipular... i d'espantar, i d'aquesta manera ell podrà tenir el control sobre el regne. I, perquè Thomas sigui rei, cal tenir en compte que hi ha unes persones que ha d'eliminar: la reina Sasha, el rei Roland i el príncep Peter. Com serà capaç de matar-los a tots sense que ningú sospiti que ell és el culpable? Com és possible que la seva millor arma contra tots sigui la lleialtat que es professen entre ells? Vols espiar amb mi a través dels ulls del drac que va matar el rei Roland? Segur que et portaràs alguna sorpresa...

Vaig llegir Los ojos del dragón potser fa més de 25 anys, i crec que, després d'una segona i tercera lectura, no l'he tornat a llegir. Però recordo exactament quines sensacions vaig tenir mentre el llegia: sorpresa, incredulitat, meravella, il·lusió i reconeixement del talent d'un escriptor que feia molta por però que va regalar-nos un conte preciós que acaba meravellosament bé encara que fa patir pel camí.

Vaig conèixer les obres d'Stephen King de la mà de la meva amiga Noemí quan anava a l'institut. Em va deixar llibres d'aquest escriptor, com It o La mitad oscura (que anys més tard vaig anar a veure al cinema perquè suposava que no em faria por, atès que ja havia llegit el llibre... i no vaig ser capaç de treure'm les mans dels ulls en cap moment!!), i també em va arrossegar a veure alguna pel·lícula com Misery, que encara em provoca ansietat.   

Stephen King fa una por terrible, angoixant i visceral. Després del llibre El misterio de Salem's Lot, que vaig llançar contra una paret enmig d'una escena especialment terrorífica perquè amb tancar-lo no n'hi havia prou, vaig deixar de llegir aquest escriptor. Aquest últim llibre em va robar el son tranquil durant més d'un mes després d'haver-lo acabat. 

Per això, Los ojos del dragón va ser una sorpresa, perquè mai vaig pensar que d'aquest escriptor pogués néixer una història tan bonica, encara que, tot i que el talent envolta aquesta novel·la com si fos una bombolla protectora, el subtil ressò del terror de vegades aconsegueix colar-se dins i provoca incertesa, perquè... si estem en un conte... no pot passar res gaire dolent... oi? 

M'encanten els contes de fades, de fet aquest va ser el motiu que em fes il·lusió llegir aquest llibre, però també m'agrada el misteri i l'emoció, i, en aquest sentit, aquesta novel·la val molt la pena.

La història està molt ben trobada. Els personatges estan molt ben perfilats. Totes les escenes són creïbles. És un conte fantàstic amb l'extensió d'una novel·la, però, què va passar quan vaig arribar al final del llibre? doncs que em van faltar uns quants capítols més. Peyna, el jutge general del regne, té un paper molt important, destacat, en el desenvolupament de la trama final i quan acaba el llibre ens adonem que hem estat tan centrats en els personatges principals que no hem percebut que Peyna ha desaparegut i que no en sabem res!! Aquest és l'únic retret que li puc fer a l'autor, que mentre dura la trama hi ha uns personatges secundaris dels quals es pren la molèstia d'explicar-nos coses i de descriure les seves emocions i les seves cavil·lacions (aquí el narrador és omniscient i sabem el que passa pel cap de tots els personatges), i, quan la trama arriba a la seva fi, no sabem com acaba la història de cadascun d'ells!

Flagg és un personatge recurrent a l'obra de Stephen King, ja que l'ha fet aparèixer en la novel·la La danza de la muerte i a la saga "La torre oscura". El fet que l'escriptor faci saltar d'una novel·la a una altra un personatge tan malvat encara el dota de més poder. Protegiu-vos del seu influx.

Com a anècdota us comento que el 13 de gener de 2017 està prevista l'estrena a la gran pantalla de la Torre oscura, dirigida per Nikolaj Arcel.

Per què us parlo d'aquest llibre? Perquè em va encantar i perquè penso que pot ser una bona opció tant si sou vosaltres qui gaudiu d'una lectura de fantasia com si teniu fills adolescents. A més, és una introducció suau al món d'Stephen King si decidiu endinsar-vos en un camí ple de terror i d'angoixa.

Gaudeix d'un conte de fantasia de la mà d'un dels escriptors de terror més reconeguts.



Los ojos del dragón. Stephen King (reseña en castellano)

Clica sobre la bandera per a llegir la versió en català 

Un rey. Una reina. Dos príncipes. Un mago. Un dragón. Los ingredientes necesarios para construir un cuento de hadas. Fantasía.

Hace muchos, muchos años, el rey Roland de Delain mató a un dragón, cuya cabeza está colgada en una de sus habitaciones preferidas. Le hace recordar que un día fue importante, lo suficientemente valiente para matar a un dragón. 

Todo el mundo es feliz en Delain. La reina Sasha y el rey Roland tienen dos hijos: Peter y Thomas. Peter será el próximo rey y es tal como se espera que debe ser un príncipe y futuro rey: inteligente, amable, empático, justo, guapo, simpático. Lo tiene todo.

Pero este cuento pronto se convierte en una pesadilla; el consejero del rey es un mago malévolo que necesita que sea Thomas el que se convierta en rey, porque es más fácil de manipular... y de asustar, y de esta manera él podrá tener el control sobre el reino. Y, para que Thomas sea rey, hay que tener en cuenta que hay ciertas personas que debe eliminar: la reina Sasha, el rey Roland y el príncipe Peter. ¿Cómo será capaz de matarlos a todos sin que nadie sospeche que él es el culpable? ¿Cómo es posible que su mejor arma contra todos sea la lealtad que se profesan entre ellos? ¿Quieres espiar conmigo a través de los ojos del dragón que mató el rey Roland? Seguro que te llevarás alguna sorpresa...

Leí Los ojos del dragón quizás hace más de 25 años, y creo que, después de una segunda y tercera lectura, no lo he vuelto a leer. Pero recuerdo exactamente qué sensaciones tuve mientras lo leía: sorpresa, incredulidad, maravilla, ilusión y reconocimiento del talento de un escritor que daba mucho miedo pero que nos regaló un cuento precioso que acaba maravillosamente bien aunque hace sufrir por el camino.

Conocí las obras de Stephen King de la mano de mi amiga Noemí cuando iba al instituto. Me dejó libros de este escritor, como It o La mitad oscura (que años más tarde fui a ver al cine porque suponía que no me daría miedo dado que ya había leído el libro... ¡¡y no fui capaz de sacarme las manos de los ojos en ningún momento!!), y también me arrastró a ver alguna película como Misery, que todavía me provoca ansiedad.

Stephen King da un miedo terrible, angustioso y visceral. Después del libro El misterio de Salem's Lot, que lancé contra una pared en medio de una escena especialmente terrorífica porque con cerrarlo no era suficiente, dejé de leer a este escritor. Este último libro me robó el sueño tranquilo durante más de un mes después de haberlo terminado.

Por ello, Los ojos del dragón fue una sorpresa, porque nunca pensé que de este escritor pudiera nacer una historia tan bonita, aunque, a pesar de que el talento rodea esta novela como si fuera una burbuja protectora, el sutil eco del terror a veces consigue colarse dentro y provoca incertidumbre, porque... si estamos en un cuento... no puede pasar nada muy malo... ¿verdad?

Me encantan los cuentos de hadas, de hecho este fue el motivo que me hiciera ilusión leer este libro, pero también me gusta el misterio y la emoción, y, en este sentido, esta novela vale mucho la pena.

La historia está muy bien. Los personajes están muy bien perfilados. Todas las escenas son creíbles. Es un cuento fantástico con la extensión de una novela, pero ¿qué pasó cuando llegué al final del libro? pues que me faltaron unos cuantos capítulos más. Peyna, el juez general del reino, tiene un papel muy importante, destacado, en el desarrollo de la trama final y cuando termina el libro nos damos cuenta de que hemos estado tan centrados en los personajes principales, que no hemos percibido que Peyna ha desaparecido y ¡¡que no sabemos nada de lo que le ha pasado!! Este es el único reproche que le puedo hacer al autor, que mientras dura la trama hay unos personajes secundarios de los que se toma la molestia de explicarnos cosas y de describir sus emociones y sus cavilaciones (aquí el narrador es omnisciente y sabemos lo que pasa por la cabeza de todos los personajes), y, cuando la trama llega a su fin, ¡no sabemos como termina la historia de cada uno de ellos!

Flagg es un personaje recurrente en la obra de Stephen King, ya que lo ha hecho aparecer en la novela La danza de la muerte y en su saga "La torre oscura". El que el escritor haga saltar de una novela a otra a un personaje tan malvado aún lo dota de más poder. Flagg es un villano. Protegeos de su influjo.

Como anécdota os comento que el 13 de enero de 2017 está previsto el estreno en la gran pantalla de la Torre oscura, dirigida por Nikolaj Arcel.

¿Por qué os hablo de este libro? Porque me encantó y porque pienso que puede ser una buena opción tanto si sois vosotros quienes disfrutáis de una lectura de fantasía como si tenéis hijos adolescentes. Además, es una introducción suave al mundo de Stephen King si decidís adentraros en un camino lleno de terror y de angustia.

Disfrutad de un cuento de fantasía de la mano de uno de los escritores de terror más reconocidos.