13.12.15

Comentari de Juan Gómez-Jurado sobre la ressenya d'El Paciente


El Paciente. Juan Gómez-Jurado (ressenya en català)

Pincha sobre la bandera para leer la versión en castellano


En David Evans és un neurocirurgià de prestigi. Potser el millor. Però ell es va criar en cases d'acollida fins que no va trobar a una bona família que el va estimar i li va donar tot l'afecte que necessitava. El seu sentit de la supervivència i els trucs que va aprendre quan no tenia ningú en qui recolzar-se l'ajudaran a intentar frustrar el xantatge a què està sent sotmès, ja que ha de matar el seu pròxim pacient o la seva filla morirà. I el seu proper pacient és... el president dels Estats Units. Té 63 hores per a aconseguir-ho.


He de confessar que aquesta és la primera novel·la que llegeixo de Juan Gómez-Jurado, tot i que en principi anava a començar amb una altra que vaig escollir a l'atzar tenint en compte només el preu (0,99 euros), però, en començar a llegir, em vaig trobar amb l'afirmació següent: "Si has llegit El Paciente, l'espectacular thriller de Juan Gómez-Jurado, aquesta novel·la curta et descobrirà moltes de les claus del que passa amb el senyor White, l'antagonista de la novel·la. Si no l'has llegit, no sabem què estàs fent amb la teva vida." I després d'aquestes contundents paraules no vaig poder fer res més que comprar El Paciente i llegir-la en primer lloc. I quin gran encert!

El que em vaig trobar va ser una cosa que no m'esperava. He maleït els psicòpates amb qui s'ha d'enfrontar la Kay Scarpetta, la patòloga forense més famosa de Virgínia, creada per la ploma de la Patricia Cornwell. He mirat cap enrere quan llegia morta de por a Stephen King. He cridat d'impotència quan vaig llegir el final de 1984. Però res, res, m'havia preparat per a El Paciente.

És un thriller. Sí. Però és que és molt més, perquè el dilema moral que ens planteja ens colpeja, ens sacseja i ens deixa entumits d'impotència. Déu. Què faria jo si estigués en el seu lloc? La pregunta és un cop de realitat constant, que fa trontollar tots els nostres valors morals, perquè des del minut zero de la lectura món de David Evans es converteix en el nostre.

Però què amaga el thriller i el dilema moral? Cors trencats. Tots els personatges d'aquesta novel·la pateixen d'aquest mal (morts, amors no correspostos) i cadascun d'ells sobreviu a aquest mal d'una manera diferent, amb distintes eines. Però sobreviuen. Encara que, com se supera el fet de no tenir una segona oportunitat per a redimir-se? Doncs tenint un altre objectiu que et motivi: una feina o algú a qui cuidar. Tot i que mai no s'aconsegueix del tot. Veurem que tots els personatges són complexos perquè tenen una faceta oculta als altres que nosaltres anirem descobrint a poc a poc. Interessantíssim.

Els aspectes més tècnics de la novel·la són impressionants: una prosa adictiva que et fa contenir l'alè i que, per expressa misericòrdia de l'escriptor, es relaxa en ocasions quan relata algun episodi del passat. Jo odio amb totes les meves forces que una història vagi enrere... i en aquest cas ho agraeixo sincerament perquè em permet respirar i calmar els batecs accelerats del meu cor. A més ens revela secrets importantíssims de l'interior dels personatges, sense els quals ens perdem el detall del tapís de les seves vides.

No sóc de llàgrimes. Qualsevol que em conegui ho pot assegurar, però hi ha fragments en aquest llibre que em van emocionar. L'escena de la petita Júlia consolant el seu pare és sublim.

En fi, és una novel·la meravellosa que recomano encaridament, tant si t'agrada aquest gènere com si no has llegit res així, perquè t'asseguro que t'encantarà.

Buscant detalls sobre la novel·la, vaig trobar dues informacions interessants: La primera és que s'estan plantejant fer una pel·lícula basada en el llibre. Des del nostre bloc felicitem a Juan Gómez-Jurado pel reconeixement del seu èxit. I la segona és que, davant les preguntes i els dubtes suscitats per la semblança entre el seu llibre i la sèrie Rehenes, aquest va comentar que, en una entrevista que li van fer el novembre de 2008, ja va explicar aquesta idea sobre la qual basar el llibre, però que, a més, hi ha una diferència significativa entre ells: encara que l'inici és semblant el desenvolupament és completament diferent.

Dit això no et faig perdre més el temps i et deixo posar-te a llegir El Paciente, perquè si no ho fas... "no sé què estàs fent amb la teva vida!"

Vols saber què opina en Juan Gómez-Jurado sobre aquesta ressenya? Clica aquí.


El Paciente. Juan Gómez-Jurado (reseña en castellano)



  Clica sobre la bandera per a llegir la versió en català 


David Evans es un neurocirujano de prestigio. Quizás el mejor. Pero él se crió en casas de acogida hasta que encontró a una buena familia que lo quiso y le dio todo el cariño que necesitaba. Su sentido de la supervivencia y los trucos que aprendió cuando no tenía a nadie en quien apoyarse le van a ayudar a intentar frustrar el chantaje al que está siendo sometido, ya que tiene que matar a su próximo paciente o su hija morirá. Y su próximo paciente es... el presidente de los Estados Unidos. Tiene 63 horas para conseguirlo.