27.6.16

AUDIOLLIBRE "EL EMBLEMA DEL TRAIDOR". Juan Gómez-Jurado (ressenya encatalà)

TÍTOL El emblema del traidor
AUTOR Juan Gómez-Jurado
NARRADOR Miguel Ángel Jenner
DURACIÓ 9 h y 19 minuts
EDICIÓ booka
Comença a escoltar aquí
 Pincha sobre la bandera para leer la versión en castellano

SINOPSI

Un secret terrible. Un amor tràgic. Una venjança destructora. Estret de Gibraltar, 1940. A l'epicentre d'una tempesta, el capità González rescata un grup de nàufrags alemanys. Quan cessa el temporal, el cap li obsequia amb un emblema d'or massís. De la conversa amb ells, el González no oblidarà dues paraules: traïció i salvació.

Al voltant d'aquest emblema gira l'aventura del Paul, un jove orfe que viu amb la seva mare i els seus oncles, els barons von Schroeder. Una revelació oculta sobre l'estranya mort del pare del Paul precipitarà una perillosa investigació en el Munich d'entreguerres. Ni tan sols el seu amor per l'Alys, una intrèpida fotògrafa jueva, acabarà amb la seva obsessió per descobrir què li va passar realment al seu pare. Però el que el Paul no sap és que la seva indagació portarà conseqüències impredictibles i canviarà per sempre el destí de les persones que l'envolten. Maçoneria, nazisme, amor i traïció es fonen en un thriller ple de sorpreses sobre la recerca de la veritat i l'alt preu que cal pagar per trobar-la...



OPINIÓ PERSONAL

Del 27 de juny al 3 juliol 2016 té lloc la I setmana del audiollibre (Hashtag #AL2016). Seebook es va posar en contacte amb el nostre blog per oferir-nos la possibilitat de fer una ressenya, i jo, que havia gaudit amb l'experiència de l'audiollibre Cervantes vs. Shakespeare (ressenya), no ho vaig dubtar ni un segon. Volia tornar a escoltar un llibre. Mirant a Booka, de seguida vaig veure un títol que em va fer ignorar els altres. No és que em semblés el millor, és que no en vaig veure cap altre. Quan el vaig veure, el vaig voler: El emblema del traidor, del Juan Gómez-Jurado. I dit i fet. El vaig tenir, el vaig descarregar, el vaig guardar a dropbox i el vaig escoltar des del mòbil. La impaciència em consumia, volia començar a escoltar-lo "ja", però vaig descobrir que els carrers de Barcelona són excessivament sorollosos i no volia perdre ni una pausa, cap entonació, cap paraula. Així, doncs, en no saber de què anava la trama, he necessitat silenci i concentració per escoltar l'audiollibre. He volgut viure la història... i ho he aconseguit.

No cal dir-vos que en Juan Gómez-Jurado és un escriptor impressionant, et manté en suspens i et fa vibrar. Les seves novel·les són garantia d'èxit. I a tots els amants de la novel·la històrica, el període d'entreguerres estic segura que els encantarà. Nazis, jueus, maçons... la història que ja coneixem explicada per personatges que en aquell moment no sabien la dimensió que acabaria tenint tot el procés. La inflació, la pobresa, la desesperació, la por. Detonants de la tragèdia. Meravellosa exposició.

"comenzó a susurrarle al librero una historia secreta que hasta aquel instante había pasado de boca en boca de hombres que habían jurado no repetirla jamás. Una historia de mentiras, de un amor imposible, de un héroe olvidado, del asesinato de miles de inocentes a mano de un solo hombre. La historia del emblema del traidor..."

En Paul viurà la duresa de la desesperació del Munich d'entreguerres. I enmig d'aquesta bogeria trobarà l'amor veritable, però res no serà suficient per evitar que es llanci a una aventura cap al desconegut buscant respostes.

L'Alys és una dona tossuda i orgullosa, que tindrà la valentia d'enfrontar-se sola al seu destí.

I com a teló de fons, un homenet amb un bigoti ridícul que semblava massa anodí per encapçalar res important...

Aquesta vegada l'audiollibre que he escoltat no està dramatitzat, no hi ha sorolls ambientals, ni música, tan sols hi ha un narrador, però... quin narrador! Tindreu el privilegi de sentir la veu de Gimli (El senyor dels anells) o del tinent Worf (Star Trek) o del coronel Nick Furia (Els Venjadors), és a dir, del Miguel Ángel Jenner, que té una veu greu, clara, masculina, amb molts matisos que anirà modelant amb els diferents personatges.

El fet que la història temporal sigui lineal, facilita la comprensió oral, igual que la durada dels capítols, ja que són curts (el més llarg té uns deu minuts de durada), la qual cosa va acotant la trama a escenes concretes i et permet no deixar un capítol a mitges. El perill és que cada capítol et deixa enmig d'una escena sorprenent, gairebé un cliffhanger que genera un suspens gairebé insuportable que t'obliga a seguir escoltant el següent capítol... I, lamentablement, no tinc lliures tantes hores seguides... així que vaig haver de prendre paciència per no sucumbir a la desesperació per seguir escoltant la història.

Vull aturar-me a comentar-vos tres capítols que m'han agradat especialment per diferents motius:

El capítol 31 m'ha arrencat un somriure: un petó especial, un caràcter tossut i l'amor surant en l'aire.

El capítol 41, on la protagonista és l'Alys, perquè la dicció és tan perfecta que l'ambient que crea el Miguel Ángel Jenner només amb la seva veu (amb la seva veu masculina vibrant a la meva orella) provoca que et transporti a la sala on està passant tot i oblidis que qui pensa és una dona. Sents el menyspreu de l'Alys, la vergonya d'un altre fotògraf, l'alegria dels assistents aliens al moment històric que estan vivint, i l'epifania de l'Alys, el seu moment, la sensació gairebé extracorpòria que tens quan ets conscient que la teva percepció del món ha canviat, perquè has captat alguna cosa vedada als altres, quan gairebé ets capaç d'alentir el temps per comprendre el que t'envolta. En Jenner et situa just allà i aconsegueix que visualitzis tota l'escena i que sigui versemblant... encara que sigui impossible que l'Alys tingui veu de baríton.

El capítol 43 és un altre dels meus favorits. Es tracta de la lectura d'una carta, on es manifesta tot el poder del narrador per transmetre emocions. Una carta (igual que un llibre) està feta per ser llegida, però quantes cartes hem rebut en la nostra vida on la imatge de la persona que escriu es cola en la nostra ment i la seva veu sembla que ens xiuxiuegi? De vegades imaginem que potser estava rient o plorant o fent algun gest. En Jenner agafa tots els records que cadascun de nosaltres guarda sobre cartes rebudes i els bolca en aquest capítol. Amor, desesperança, tedi, penediment. La sola lectura d'aquesta carta és justificació suficient per escoltar aquest audiollibre.

Els últims capítols, com no, són magistrals. L'estil del Juan Gómez-Jurado, que ens reserva sorpreses i una acció trepidant que t'obliga a seguir llegint (en aquest cas, escoltant) fins al final i sense pausa, es veu reforçat per la narració del Miguel Ángel Jenner. On comença el mestratge de l'escriptor i on la del narrador no us ho puc dir, tan sols puc afirmar alt i clar que l'audiollibre El emblema del traidor és una meravella.

Només hi ha un aspecte que en algun moment se m'ha fet estrany: que una veu tan masculina com la del Miguel Ángel Jenner interpreti també els personatges femenins. En aquest cas, suavitzava la veu però no la disfressava ni la ridiculitzava. La qual cosa està bé, però al mateix temps encara feia més evident les diferències. Com podreu comprovar, en Jenner té moltes taules i et fa oblidar aquest "petit detall", ja que el narrador aconsegueix que escoltis la narració no només amb les orelles sinó amb la imaginació, i en la teva ment els personatges estaran vius. Jutgeu vosaltres mateixos. És un efecte gairebé màgic.

Per a amants de la novel·la històrica, per a seguidors de Juan Gómez-Jurado, per als qui busquen thrillers, El emblema del traidor us atraparà des de la primera pàgina.

Per a tots aquells que no poden llegir o que, podent, els ve de gust que els llegeixin, aquest audiollibre és una aposta segura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada