29.7.15

LA AMABA. ANNA GAVALDA (ressenya en català)


Pincha en la bandera para leer la versión en castellano 

L'estimava va ser la primera novel·la de la periodista i escriptora francesa Anna Gavalda, publicada el 2002. La novel·la, que sota el meu punt de vista està molt ben escrita i té la llargada justa de l'episodi que relata, t'arriba a commoure profundament, possiblement pel fet que està basada en els sentiments de l'autora arran de la seva pròpia separació matrimonial.

La història es desenvolupa com un diàleg entre una dona, mare de dos fills, a qui l'acaba d'abandonar el seu marit, i el seu sogre, amb el qual no tenia una estreta relació, però que li explica que en el passat, es va trobar en una situació semblant a la del seu fill, i no va reunir el valor per donar el pas que ell sí que ha fet.

És un retall, un fragment de la vida dels dos personatges, on s'expliquen fets del passat del sogre que l'ajudaran a païr millor la situació que li ha tocat de viure. En algun moment de la lectura sembla que aquest justifiqui les accions del seu fill (jo així ho sentia…), però després t'adones que no es tracta d'una justificació sinó d'una explicació de les raons que han provocat aquesta difícil situació.

El llibre, curt i que es llegeix en un sospir, és ple de frases commovedores, d'aquelles que si creus en l'amor de debó, et calen fins al fons. Els qui han patit una separació matrimonial com la que sofreix la protagonista s'hi veuran plenament identificats, però, en aquest cas, els recomano que la llegeixin amb perspectiva, amb prou distància en el temps, ja que si el moment de la separació és recent, i el dolor massa punyent, podria esdevenir més dolorós encara.

M'agraden totes les obres que he llegit d'aquesta autora, però recomano aquesta en primer lloc com una lectura imprescindible: ens parla de la renúncia, dels dubtes, de l'amor perdut, però al mateix temps és molt tendra i plena d'esperança.