21.7.15

El imperio final. Saga Nacidos de la bruma. Brandon Sanderson (ressenya en català)


Pincha en la bandera para leer la versión en castellano 

La trilogia Nacidos de la Bruma, de Brandon Sanderson, és una meravellosa saga de fantasia amb elements nous que no trobem a altres novel·les d'aquest gènere. Aquí no hi ha cap viatge iniciàtic del protagonista perquè es converteixi en heroi. No hi ha tampoc cap criatura fantàstica com poden ser els nans, trolls, elfs o dracs. No hi ha una recerca salvadora de cap objecte. Però, això sí, ens trobem davant d'una situació dramàtica, en què perilla la mateixa existència de la humanitat. 

L'autor ens fa aterrar enmig d'una revolució. Durant 1000 anys han anat caient cendres i la terra no és productiva, res no creix, s'està morint. La societat està formada per persones que tenen el poder d'usar màgia i per persones que no tenen aquest poder i la pateixen. Aquesta màgia única, l'alomància, només la posseeixen els nobles (i els seus descendents, ja siguin fruit de la unió entre dos nobles o entre un noble i una skaa) i consisteix a ingerir metalls i a sintetitzar-los per a adquirir poders sobrenaturals. Hi trobem skaa (esclaus), obligadors, inquisidors, nobles, "brumosos", que tenen només el poder de dominar un metall, "nascuts de la bruma", que són capaços de dominar el poder de tots els metalls, i el Lord legislador (regent suprem).  

La noche del cazador. Saga Psi/Cambiantes. Nalini Singh (ressenya en català)

Pincha en la bandera para leer la versión en castellano 


Us recomano la lectura de la saga Psi/Cambiantes, de Nalini Singh. 

L'autora ens mostra un futur proper, l'any 2080, en què la terra està habitada per tres races: humans, canviants i psi. 

Els canviants són tant humans com animals. La part humana ha de controlar la part animal que porta dins, tot i que hi ha vegades que guanya la part instintiva animal. La vida dels canviants no es diferencia de l'animal en què es transforma, si és llop viu en manades, si és una rata viu a les clavegueres... Són territorials, possessius, cada canviant té les característiques pròpies de la raça a la qual pertany.

Els psi tenen poders mentals i estan connectats psicològicament a una xarxa, la PsiNet, que els permet sobreviure; és com si fossin l'inici d'una societat borg (Star Trek). No es poden desconnectar de la xarxa perquè el seu cervell es col·lapsaria. Però això no els permet tenir intimitat, tot el que pensen, diuen i fan té un reflex a la PsiNet i tothom ho pot veure, encara que hi ha qui ha desenvolupat la capacitat per a protegir-se d'aquestes invasions.

El 1970 els psi decideixen instaurar el Silenci, que consisteix a anul·lar tota emoció (excepte les bàsiques de supervivència), ja que els poders mentals sense control han provocat morts no volgudes i no saben com gestionar la culpabilitat. 

Ara mateix els psi governen el món. Tot i que, per a aconseguir-ho, han hagut de renunciar a la seva humanitat.

Endevineu com ha evolucionat aquesta raça després de 100 anys? Poders mentals sense emocions? S'han convertit en psicòpates. 

Pensem una mica en els motius que van portar aquesta raça a prendre una decisió d'aquest tipus. 


Actualment, la nostra societat està dirigida per la pressa. I difícilment se'ns concedeix temps per a resoldre els nostres problemes. No és tant el fet de no tenir dies de lleure a la feina (o tenir-ne pocs i insuficients), sinó la nostra pròpia incapacitat d'acceptar que hi ha moments a la vida que necessitem aturar el ritme per poder passar un dol, gaudir d'un nadó, o aprendre a conviure amb algú. No tenim temps. I de vegades la pena, l'ansietat o l'estrès els combatem amb píndoles, vitamines, xocolata, o visites a un terapeuta. 


En moments de desesperació, no ens agradaria oblidar-nos de tot el que ens provoca sentiments negatius? Volem una vida perfecta. Els sentiments negatius són molests. En canvi, els positius són fantàstics: qui es voldria quedar sense amor, amistat, satisfacció d'un èxit professional? Però, no ens plantejaríem el fet de renunciar a tot això si també ens poguéssim estalviar el dolor per la pèrdua d'un fill, l'amargor per la traïció d'un amant, la frustració per un nivell econòmic insuficient? 


Jo segueixo tenint clara la resposta, però aquest és el marc en què es desenvolupa aquesta saga, amb les conseqüències d'haver volgut suprimir les emocions negatives. Aquí ens recorden que cada persona és un compendi de moltes coses: emocions positives, sentiments dolents, hormones alterades, instints, química... No acceptar una part de nosaltres mateixos és anul·lar-nos completament, perquè per sentir-nos complets hem de tenir en compte totes les coses que ens fan ser com són.

En tots els llibres d'aquesta saga, el fil conductor és l'enamorament d'una parella formada entre les diferents races. El rerefons polític i emocional ens permet autoanalitzar la nostra societat. 

Lectura fàcil, amena i amb missatge. Fantàstics tots els llibres. Llegiu-ne alguns i m'ho expliqueu.


Llibres de la saga:

1. La noche del cazador
2. La noche del jaguar
3. Caricias de hielo
4. La luna del leopardo
5. Presa del placer
6. Marcada a fuego
7. Ardiente recuerdo
8. Cautivos de la oscuridad
9. Juegos de pasión

El descubrimiento de las brujas. Trilogia Todas las almas. Deborah Harkness (ressenya en català)


Pincha en la bandera para leer la versión en castellano

Diana Bishop és una doctora d'història, però també és la descendent d'un llinatge antic de bruixes. Com que els seus pares van morir quan ella tenia 7 anys, a causa del trauma que aquest fet li produeix, decideix donar l'esquena al món màgic. En la seva vida ha après a aconseguir les coses amb doble esforç: esforç per fer-ho sense màgia i esforç per impedir que la màgia resolgui els seus problemes. 

Mentre està a la Biblioteca Bodleiana aconsegueix l'Ashmole 782, un manuscrit alquímic que ha estat perdut durant segles. Aquest descobriment fa que vampirs, bruixes i daimons la segueixin i l'espiïn per a robar-li aquest manuscrit, tot i que ja no està en el seu poder perquè ella l'ha retornat a la biblioteca.



Ràpidament s'enamora d'un vampir, però una llei ancestral fa que les relacions entre les diferents criatures sigui inviable, i aquest amor capgirarà tota aquesta realitat.

Durant les més de 1800 pàgines d'aquesta trilogia, els personatges intentaran resoldre tres preguntes essencials: Com poden aconseguir l'Ashmole 782? Què és l'Ashmole 782 i què hi conté? Quin és l'origen de les criatures (vampirs, bruixes i daimons)?



Un cop plantejada la trama, l'escriptora ens regala citacions de llibres reals, com ella mateixa explica en els agraïments: "Atès que aquest és un llibre sobre llibres, vaig consultar una important quantitat de textos mentre l'escrivia", encara que de vegades fa una traducció una mica particular.

En aquest marc literari, en què la ficció es fonamenta amb fets històrics reals, ens trobem que l'autora ha encabit una invenció tan ben aconseguida que dóna resposta fictícia a dubtes polítics que s'han donat al llarg dels temps. La història de la humanitat (Llàtzer a la Bíblia, la reina Isabel I d'Anglaterra, Charles Darwin, William Shakespeare...) ara es veu des d'un altre prisma. 



No espereu d'aquesta novel·la una història romàntica típica, perquè no ho és. Sí que és cert que els dos protagonistes s'enamoren, però l'amor que senten, malgrat ser personatges imaginats, té el regust de la realitat i la normalitat: dubtes, confiança, sentiment de protecció, independència, gelosia...



La meravella d'aquests llibres no es limita a un sol factor. Hi ha l'indiscutible talent de l'escriptora per fer-nos creure una història increïble, les múltiples referències literàries, el coneixement ampli sobre el món de la màgia, l'entramat entre realitat i ficció.



Lectura profunda que demana una segona lectura: la primera per gaudir de la història, que és trepidant, i la segona per buscar referències bibliogràfiques, d'art, històriques... per a poder copsar tota la informació que contenen aquests tres llibres. Una història de vampirs i bruixes sublim.





Llibres de la trilogia:


1. El descubrimiento de las brujas
2. La sombra de la noche
3. El libro de la vida