15.2.16

Tu último beso. José de la Rosa (ressenya en català)


Títol Tu último beso
Autor José de la Rosa
Editorial Titania
Any 2015
Pàgines 288
Gènere narrativa romàntica
Disponible en e-book,paper
Idiomes castellà Pincha sobre la bandera para leer la versión en castellano


SINOPSI


La vall d'Ostara és un enclavament que ha romàs inalterable durant segles a causa de la seva situació de difícil accés entre muntanyes. Allà se segueix rendint culte a la Deessa, i ara que ja no guarden el secret de la seva religió pagana, el Festival de l'equinocci atrau turistes. El Daniel, un periodista, arriba al poble amb la intenció d'escriure un article sobre les tradicions del poble, però en realitat hi ha un secret molt més fosc que està investigant. La Camila sempre s'ha sentit atreta per homes atractius que li han anat trencant el cor. Ara és una blogaire que publica entrades gens amables sobre homes perillosos pel seu magnetisme. La Camila i el Daniel viuran uns dies molt intensos en què tots dos es faran moltes preguntes, però les seves respostes els poden destrossar. Val la pena arriscar-se?

OPINIÓ

En José de la Rosa ens parla en Tu último beso de la valentia, d'arriscar-se, de jugar-se el cor, de les conseqüències de no ser capaç de dir la veritat, del penediment. Però lluny de plantejar-nos una típica història romàntica on saps des del principi com acabarà tot, ho embolica en un vel de realisme que ens fa dubtar i plantejar-nos fins i tot si no acabarà en drama.

Hi ha tres textos diferents dins de la mateixa novel·la: la trama principal, les entrades del blog i les pàgines escrites d'un diari. Cada text té la seva pròpia lletra impresa i el seu propi registre lingüístic. He de dir que això és l'única cosa que no m'ha agradat de la novel·la, ho sento. La trama principal és massa bona per interrompre-la, sóc conscient que la informació que va desvetllant el diari és clau, però, des del meu punt de vista, és massa llarg i el fet d'imitar l'estil d'una dona que escriu en el seu diari, doncs ha contrastat amb l'estil de l'escriptor, al qual prefereixo amb diferència. Les entrades del blog són més curtes i molt més desenfadades, la qual cosa li atorga un toc divertit. Però hauria preferit no llegir les entrades del diari. Tota la resta, sense retrets.

Aquesta novel·la, escrita per un home, ens deixa encara més un acusat sentit de la realitat, lluny de les obsessions que caracteritzen les novel·les escrites per dones, que són molt més viscerals. En José de la Rosa ens planteja una relació que comença amb aquesta punxada de desig però que es va convertint en alguna cosa més.

La novel·la flueix, no se m'acut una manera millor de dir-ho. Amb la suavitat que la caracteritza no perceps... encara que, una vegada que la comences, no la pots deixar. En realitat crec que t'embruixa, com si l'ambient màgic d'Ostara transcendís les pàgines del llibre i creés una atmosfera on tot és possible. Quan em vaig adonar que realment estava gairebé abduïda, jo que pensava que l'estava llegint sense més ni més, és quan el Daniel demana el seu desig i interiorment vaig cridar: "JUNTS!! Falta JUNTS!!" M'havia ficat en la història completament. I això és justament el que demano a una novel·la, no ser una mera espectadora sinó sentir les emocions dels personatges.

La relació entre els protagonistes és meravellosa, beneïda tensió sexual! Beneïts petons que no arriben enlloc! Hi ha una cosa que em passa en les novel·les romàntiques, sempre penso que els protagonistes són cecs en no veure com l'altre està completament enamorat. Com és possible que ignorin tots els senyals? Doncs amb Tu último beso he sentit una altra vegada la incertesa que t'embarga quan no saps què sent l'altre. Són imaginacions teves? Li agrades? Un canvi molt ben desenvolupat que m'ha encantat.

Els noms que ha triat l'escriptor és una altra font de comentaris: Minerva, Ulisses, Hèrcules... Daniel... Eva... crec que hi ha una intenció al darrere, que em desvetllarà el mateix autor aquest proper dissabte 20 de febrer al Club de Lectura de Casa del Llibre de Barcelona. Animeu-vos a venir... si no podeu, ja modificaré aquesta ressenya per explicar-vos-ho. Però, a més dels personatges normals, n'hi ha un que es mou entre la novel·la i que té entitat pròpia: la culpa. La culpa provocarà accions, reaccions i sobretot dolor, molt dolor. La profunditat psicològica entre el dolor, la valentia i les conseqüències de tots els actes d'aquests personatges és contundent. I tot això en un marc on la subtilesa de la màgia que envolta la vall sembla que tot ho pugui fer possible.

A més de la trama romàntica hi ha un secret per revelar, una intria que començarà com a mera curiositat i que al final no et podràs treure del cap, però, tal com diu la novel·la, els secrets són secrets per algun motiu i els efectes col·laterals de desvetllar secrets tan gelosament guardats poden ser devastadors. Us animeu a descobrir quin és?

En fi, moltíssimes coses més es desprenen d'aquesta novel·la, que amb suavitat i sense estridències aconsegueix que t'emocionis i fins i tot deixis anar alguna llàgrima. L'escriptor ens descriu un tipus d'amor molt realista que es construeix sobre la valentia i la tenacitat, i el va girant, com si fos un prisma, perquè puguem apreciar totes les seves facetes.

Em sento afortunada d'haver conegut al Daniel, i la Camila és una dona excepcional, com totes les dones en aquesta novel·la. Crec que en José de la Rosa és amant de les dones, perquè és capaç de percebre en elles aquest atractiu que les fa úniques. Gràcies.

Quan entengueu en tota la seva dimensió el significat del títol Tu último beso no podreu deixar d'emocionar-vos, perquè durant tota la novel·la jo pensava que es referia a un altre tipus d'últim petó, i la sorpresa em va agafar desprevinguda i se'm va encallar a la gola. Magnífica elecció.

Tu último beso és una novel·la en aparença senzilla que amaga una narrativa complexa en la seva estructura i amb múltiples matisos que us faran plantejar com senten els personatges. 

Animeu-vos a llegir aquesta novel·la romàntica on trobareu uns personatges que lluitaran contra la culpa i la por... i descobrireu que només els valents tenen l'oportunitat de ser feliços.

Si ja t'has llegit la novel·la i vols saber-ne més clica aquí per a saber els detalls que ens va explicar el mateix escriptor al Club de Lectura de la Casa del Libro.

ver Tu último beso en myLIBRETO

Tu último beso. José de la Rosa (reseña en castellano)Título Tu último beso
Autor José de la Rosa
Editorial Titania
Páginas 288
Año 2015
Género narrativa romántica
Disponible en e-book, papel
Idiomas castellano

 Clica sobre la bandera per a llegir la versió en català

SINOPSIS

El valle de Ostara es un enclave que ha permanecido inalterable durante siglos a causa de su situación de difícil acceso entre montañas. Allí se sigue rindiendo culto a la Diosa, y ahora que ya no guardan el secreto de su religión pagana, el Festival del equinoccio atrae a turistas. Daniel, un periodista, llega al pueblo con la intención de escribir un artículo sobre las tradiciones del pueblo, pero en realidad hay un secreto mucho más oscuro que está investigando. Camila siempre se ha sentido atraída por hombres atractivos que le han ido rompiendo el corazón. Ahora es una bloguera que publica entradas nada amables sobre hombres peligrosos por su magnetismo. Camila y Daniel van a vivir unos días muy intensos en que ambos se van a hacer muchas preguntas, pero sus respuestas pueden hacerles pedazos. ¿Vale la pena arriesgarse?

OPINIÓN

José de la Rosa nos habla en Tu último beso de la valentía, de arriesgarse, de jugarse el corazón, de las consecuencias de no ser capaz de decir la verdad, del arrepentimiento. Pero lejos de plantearnos una típica historia romántica donde sabes desde el principio cómo acabará todo, lo envuelve en un halo de realismo que nos hace dudar e incluso plantearnos si no terminará en drama.

Hay tres textos diferentes dentro de la misma novela: la trama principal, las entradas del blog y las páginas escritas de un diario. Cada texto tiene su propia letra impresa y su propio registro lingüístico. Debo decir que esto es lo único que no me ha gustado de la novela, lo siento. La trama principal es demasiado buena para interrumpirla, soy consciente de que la información que va desvelando el diario es clave, pero, desde mi punto de vista, es demasiado largo y el hecho de imitar el estilo de una mujer que escribe en su diario, pues ha contrastado con el estilo del escritor, al que prefiero con diferencia. Las entradas del blog son más cortas y mucho más desenfadadas, lo que le otorga un toque divertido. Pero hubiera preferido no leer las entradas del diario. Todo lo demás, intachable. 

Esta novela, escrita por un hombre, nos deja aún más un acusado sentido de la realidad, lejos de las obsesiones que caracterizan las novelas escritas por mujeres, que son mucho más viscerales. José de la Rosa nos plantea una relación que empieza con esa punzada de deseo pero que se va convirtiendo en algo más.

La novela fluye, no se me ocurre una manera mejor de decirlo. Con la suavidad que la caracteriza no percibes hasta qué punto te ha atrapado... aunque una vez que la empiezas no la puedes dejar. En realidad creo que te embruja, como si el ambiente mágico de Ostara trascendiera las páginas del libro y creara una atmósfera donde todo es posible. Cuando me di cuenta que realmente estaba en sus redes, yo que pensaba que la estaba leyendo sin más, es cuando Daniel pide su deseo y interiormente grité: "¡¡JUNTOS!! ¡¡Falta JUNTOS!!" Me había metido en la historia por completo. Y eso es justamente lo que le pido a una novela, no ser una mera espectadora sino sentir las emociones de los personajes.

La relación entre los protagonistas es maravillosa, ¡bendita tensión sexual! ¡benditos besos que no llegan a ningún lado! Hay algo que me pasa en las novelas románticas, siempre pienso que los protagonistas son ciegos al no ver cómo el otro está completamente enamorado. ¿Cómo es posible que ignoren todas las señales? Pues con Tu último beso he sentido otra vez la incertidumbre que te embarga cuando no sabes qué siente el otro. ¿Son imaginaciones tuyas? ¿Le gustas? Un cambio muy bien desarrollado que me ha encantado.

Los nombres que ha elegido el escritor es otra fuente de comentarios: Minerva, Ulises, Hércules... Daniel... Eva... creo que hay una intención detrás, que me desvelará el propio autor este próximo sábado 20 de febrero en el Club de Lectura de Casa del Libro de Barcelona. Animaros a venir... si no podéis, ya modificaré esta reseña para explicároslo. Pero, además de los personajes normales, hay uno que se mueve entre la novela y que tiene entidad propia: la culpa. La culpa va a provocar acciones, reacciones y sobre todo dolor, mucho dolor. La profundidad psicológica entre el dolor, la valentía y las consecuencias de todos los actos de estos personajes es contundente. Y todo ello en un marco donde la sutileza de la magia que envuelve el valle parece que todo lo pueda hacer posible.

Además de la trama romántica hay un secreto por desvelar, una intriga que empezará como mera curiosidad y que al final no te podrás quitar de la cabeza, pero, tal y como dice la novela, los secretos son secretos por algún motivo y los efectos colaterales de desvelar secretos tan celosamente guardados pueden ser devastadores. ¿Os animáis a descubrir cuál es?

En fin, muchísimas cosas más se desprenden de esta novela, que con suavidad y sin estridencias consigue que te emociones e incluso derrames alguna lágrima. El escritor nos describe un tipo de amor muy realista que se construye sobre la valentía y el tesón, y lo va girando, como si fuera un prisma, para que podamos apreciar todas sus facetas. 

Me siento afortunada de haber conocido a Daniel, y Camila es una mujer excepcional, como todas las mujeres en esta novela. Creo que José de la Rosa ama a las mujeres, porque es capaz de percibir en ellas ese atractivo que las hace únicas. Gracias.

Cuando entendáis en toda su dimensión el significado del título Tu último beso no podréis dejar de emocionaros, porque durante toda la novela yo pensaba que se refería a otro tipo de último beso, y la sorpresa me cogió desprevenida y se me atascó en la garganta. Magnífica elección.

Tu último beso es una novela en apariencia sencilla que encierra una narrativa compleja en su estructura y con múltiples matices que os harán plantear cómo sienten los personajes. 

Animaros a leer esta novela donde vais a encontrar unos personajes que lucharán contra la culpa y el miedo... y descubriréis que solo los valientes tienen la oportunidad de ser felices.

Si ya te has leído la novela y quieres saber más sobre ella, pincha aquí para saber los detalles que nos explicó el propio escritor en el Club de Lectura de la Casa del Libro.ver Tu último beso en myLIBRETO

Publicación de la reseña El hada del hierro en la revista "La avenida de los libros"


La revista digital de narrativa juvenil La Avenida de los Libros, ha publicado la reseña de la saga "El hada del hierro", de la escritora Julie Kagawa, escrita por nuestro blog. Desde aquí aprovechamos para agradecer a la revista la oportunidad de estar en "El rincón del lector". GRACIAS.

Podéis visitar la revista digital pinchando en este enlace: Revista La Avenida de los Libros, número 5, febrero 2016

.