22.11.15

La sangre de los libros. Santiago Posteguillo (ressenya en català)

 Pincha en la bandera para leer la versión en castellano

Conec les novel·les de Santiago Posteguillo, perquè el meu marit n'és un fervent seguidor. A casa tenim totes les seves novel·les històriques: "La trilogía de Escipión", i les dues darreres ,"Los asesinos del emperador" i "Circo Máximo". És un escriptor molt aclamat per la crítica i pel públic espanyol i d'Amèrica Llatina. Segons el meu marit, que és l'entès en novel·la històrica ambientada en la Roma antiga, és equiparable a la mateixa Collen McCullogh, o a l'Adrian Goldsworthy, autors de grans best sellers d'aquesta temàtica.

Quan va sortir aquest llibre, ara deu fer més o menys un any, li vaig comprar de seguida. I la lectura li va durar dues tardes. Me'l va recomanar molt, i em va remarcar que no tenia res a veure amb els que havia llegit de l'autor, ja no només per la seva extensió, molt més curta, sinó pel seu contingut. Però fins fa poc no l'he llegit, i ha resultat una sorpresa enorme. Existeix un llibre anterior del mateix Posteguillo, de títol "La noche que Frankenstein leyó El Quijote", amb la mateixa temàtica i estructura, que llegiré de seguida que en tingui l'ocasió.

Tal com es presenta el llibre, darrere de moltes de les grans obres de la literatura universal hi ha molta més sang de la que ens podríem imaginar: assassinats, judicis, duels, condemnes a mort, vampirs, suïcidis, desaparicions… entre d'altres misteris. 

Els trenta episodis, de breu extensió (unes cinc o sis pàgines), són un passeig literari des de l'antiga Roma, passant per l'Alemanya del segle XV, el Madrid del segle XVI o XVII, el París del XIX, fins a les acaballes del segle XX. Ordenats cronològicament en el temps, es tracta d'anècdotes d'escriptors, explicades de forma molt amena, com si d'un conte es tractés, i on no se'ns revela la identitat de l'autor protagonista fins al final del capítol, fet que ens fa mantenir un gran interès capítol rere capítol. He de confessar que jo també m'hi vaig enganxar fins al moll de l'os, i que em va emocionar descobrir què s'hi amaga darrere del nom d'alguns dels grans escriptors de tots els temps.

És un llibre molt recomanable, ja que, a més de resultar una lectura interessant i entretinguda, ens convida a seguir llegint, i a conèixer autors i obres amb més profunditat. No vull desvetllar de quins autors o llibres es tracta en cada capítol, per no treure-li l'aura de misteri que en Santiago Posteguillo aconsegueix transmetre en cadascun dels episodis, però en el booktrailer del llibre en podem descobrir alguns:



Si us decidiu a llegir-lo, espero que us agradi, i si ja ho heu fet, o heu llegit "La noche que Frankenstein leyó El Quijote", no dubteu a deixar-nos els vostres comentaris.

Web de l'autor

Editorial Planeta
Octubre 2014
222 pàgs.
ISBN: 9788408132424

La sangre de los libros. Santiago Posteguillo (reseña en castellano)


 Clica sobre la bandera per a llegir la versió en català

Conozco las novelas de Santiago Posteguillo, porque mi marido es un ferviente seguidor. En casa tenemos todas sus novelas históricas: "La trilogía de Escipión", y las dos últimas, "Los asesinos del Emperador" y "Circo Máximo". Es un escritor muy aclamado por la crítica y por el público español y de América Latina. Según mi marido, que es el entendido en novela histórica ambientada en la Roma antigua, es equiparable a Collen McCullogh, o Adrian Goldsworthy, autores de grandes best sellers de esta temática.

Cuando salió este libro, ahora hace aproximadamente un año, se lo compré enseguida. Y su lectura le duró dos tardes. Me lo recomendó mucho, y me remarcó que no tenía nada que ver con los que había leído del autor, no sólo por su extensión, mucho más corta, sino por su contenido. Pero hasta hace poco no lo he leído, y ha resultado una sorpresa enorme. Existe un libro anterior del mismo Posteguillo, de título "La noche que Frankenstein leyó El Quijote", con la misma temática y estructura, que leeré en cuanto tenga la ocasión.

Tal como se presenta el libro, detrás de muchas de las grandes obras de la literatura universal hay mucha más sangre de la que nos podríamos imaginar: asesinatos, juicios, duelos, condenas a muerte, vampiros, suicidios, desapariciones... entre otros misterios.

Los treinta episodios, de breve extensión (unas cinco o seis páginas), son un paseo literario desde la antigua Roma, pasando por la Alemania del siglo XV, el Madrid del siglo XVI o XVII, el París del XIX, hasta las postrimerías del siglo XX. Ordenados cronológicamente en el tiempo, se trata de anécdotas de escritores, explicadas de forma muy amena, como si de un cuento se tratara, y donde no se nos revela la identidad del autor protagonista hasta el final del capítulo, lo que nos hace mantener un gran interés episodio tras episodio. Debo confesar que yo también me enganché hasta el tuétano, y que me emocionó descubrir qué se esconde detrás del nombre de algunos de los grandes escritores de todos los tiempos.

Es un libro muy recomendable, ya que, además de resultar una lectura interesante y entretenida, nos invita a seguir leyendo, y a conocer autores y obras con más profundidad. No quiero desvelar de qué autores o libros se trata en cada capítulo, para no quitarle el aura de misterio que Santiago Posteguillo logra transmitir en cada uno de los episodios, pero en el booktrailer del libro podemos descubrir algunos:




Si os decidís a leerlo, espero que os guste, y si ya lo habéis hecho, o habéis leído "La noche que Frankenstein leyo El Quijote", no dudéis en dejarnos vuestros comentarios.

Web del autor

Editorial Planeta
Octubre 2014
222 pàgs.
ISBN: 9788408132424

Rumbos encontrados. Montse Basté (ressenya en català)

Pincha en la bandara para leer la versión en castellano 


L'Ana acaba de fer 40 anys i en fer una valoració de la seva vida s'adona que no té res del que li agradaria tenir-hi i decideix trencar amb el seu matrimoni i buscar alguna cosa que ni tan sols ella mateixa sap a priori el que és. Aquesta recerca la portarà a un rumb desconegut on es coneixerà a si mateixa.

Quan vaig començar a llegir aquesta novel·la no sabia molt bé què anava a llegir. Era la primera vegada que llegia un seebook i, com que aquest en particular pertanyia a la categoria "indie", no tenia molt clar què és el que em trobaria. Un seebook és un llibre que compres a les llibreries però que conté un codi de descàrrega perquè el puguis llegir en qualsevol plataforma digital: reader, ordinador, tauleta. Un seebook indie és aquell que ha publicat un escriptor novell, que no té isbn i que continua sent inèdit. És una nova forma de fer conèixer llibres propis. Si voleu saber més sobre aquesta nova idea (llibres digitals que pots tocar) podeu mirar la pàgina web de Seebook.

En Rumbos encontrados veiem una història amb moltes possibilitats, llegim a una escriptora que ho fa prou bé. El problema és que, en comptes de fer-nos viure la novel·la, ens l'explica. Són massa coses les que succeeixen, cosa que provoca que no puguis deixar de llegir, però no et fa vibrar. Hi ha escenes molt boniques que no permet que visquis per tu mateixa.

Sent absolutament conscient de la dificultat que comporta escriure una novel·la, he de reconèixer que està molt ben estructurada, que els títols estan molt ben pensats i que la història en si és molt interessant. Molt. Però és tan, tan, però tan curta (amb prou feines 200 pàgines) que acabes tenint la sensació que més que llegir una novel·la, simplement te l'han explicat, com si una amiga, mentre prens un cafè t'explica una pel·lícula que ha vist o un llibre que ha llegit.

Crec que jo hagués fet una trilogia: la primera part fins que agafa l'avió, la segona tot el temps que passa al Brasil i la tercera fins al final (que no detallo més per no fer spoilers). En passar tantes coses i condensar-les tant, fa la sensació que, més que viure-les, les enumera, i jo necessito emocionar-me amb les històries: em falta angoixa en l'episodi terrible que viu al Brasil, em falta més sensació de traïció per part de molts personatges, em falta una reconciliació emotiva entre mare i filla, em falta repulsió des de les entranyes pels maltractaments, em falten moltes vivències de l'última part del seu viatge... però el més important és que la llavor de tot això ja hi és, simplement li falten més paraules.

No sé si la Montse Basté llegirà aquesta ressenya, però, si fos així, m'agradaria dir-li que no retrocedeixi en el seu afany, que no contingui la seva escriptura, que es recreï en els detalls perquè el lector pugui formar part de la seva aventura, que ens agafi de la mà i ens mantingui enmig de les escenes que escriu, perquè jo necessito patir, estimar, dubtar i viure amb els personatges perquè la seva història m'arribi al cor. I aquesta novel·la mereix arribar al cor.

I, finalment, gràcies a la Rosa Sala, que em va donar l'oportunitat de conèixer aquesta novel·la.

Si voleu adquirir la targeta Seebook Indie de Rumbos encontrados per 3,49 euros cliqueu aquí.

Blog de l'autora

Rumbos encontrados. Montse Basté (reseña en castellano)


Clica sobre la bandera per a llegir la versió en català 
Ana acaba de cumplir 40 años y al hacer una valoración de su vida se da cuenta de que no tiene nada de lo que le gustaría tener y decide romper con su matrimonio y buscar algo que ni siquiera ella misma sabe a priori lo que es. Esta búsqueda la llevará a un rumbo desconocido donde se conocerá a sí misma.

Cuando empecé a leer esta novela no sabía muy bien qué iba a leer. Era la primera vez que leía un seebook y, como éste en particular pertenecía a la categoría "indie", no tenía muy claro qué es lo que me encontraría. Un seebook es un libro que compras en las librerías pero que contiene un código de descarga para que lo puedas leer en cualquier plataforma digital: reader, ordenador, tablet. Un seebook indie es aquél que ha publicado un escritor novel, que no tiene isbn y que continua siendo inédito. Es una nueva forma de dar a conocer libros propios. Si queréis saber más sobre esta nueva idea (libros digitales que puedes tocar) podéis mirar la página web de Seebook.

En Rumbos encontrados vemos una historia con muchas posibilidades, leemos a una escritora que apunta maneras. El problema es que, en vez de hacernos vivir la novela, nos la cuenta. Son demasiadas cosas las que suceden, lo que provoca que no puedas dejar de leer, pero no te hace vibrar. Hay escenas muy bonitas que no permite que vivas por ti misma. 

Siendo absolutamente consciente de lo difícil que es escribir una novela, he de reconocer que está muy bien estructurada, que los títulos están muy bien pensados y que la historia en sí es muy interesante. Mucho. Pero es tan, tan, pero tan corta (apenas 200 páginas) que acabas teniendo la sensación de que más que leer una novela, simplemente te la han contado, como si una amiga, mientras tomas un café te explica una película que ha visto o un libro que ha leído. 

Creo que yo hubiera hecho una trilogía: la primera parte hasta que coge el avión, la segunda todo el tiempo que pasa en Brasil y la tercera hasta el final (que no detallo más para no hacer spoilers). Al pasar tantas cosas y condensarlas tanto, da la sensación que, más que vivirlas, las enumera, y yo necesito emocionarme con las historias: me falta angustia en el episodio terrible que vive en Brasil, me falta más sensación de traición por parte de muchos personajes, me falta una reconciliación emotiva entre madre e hija, me falta repulsión desde las entrañas por los malos tratos, me faltan muchas vivencias de la última parte de su viaje... pero lo más importante es que la semilla de todo esto ya está, simplemente le faltan más palabras. 

No sé si Montse Basté leerá esta reseña, pero, si así fuera, me gustaría decirle que no ceje en su empeño, que no contenga su escritura, que se recree en los detalles para que el lector pueda formar parte de su aventura, que nos coja de la mano y nos mantenga en medio de las escenas que escribe, porque yo necesito sufrir, amar, dudar y vivir con los personajes para que su historia me llegue al corazón. Y esta novela merece llegar al corazón.

Y, finalmente, gracias a Rosa Sala, que me dio la oportunidad de conocer esta novela.


Si queréis adquirir la targeta Seebook Indie de Rumbos encontrados por 3,49 euros, pinchad aquí.