11.1.16

Els contes de sempre. Pilarín Bayés (ressenya en català)


 Pincha sobre la bandera para leer la versión en castellano


Als dotze anys em van regalar un estoig de fusta amb un dibuix d'una classe on els alumnes apareixien juganers i divertits. Jo l'anomenava "l'estoig de l'Espardenyeta", ja que els dibuixos eren els mateixos que els que il·lustraven un llibre de català que vaig tenir de petita, quan feia segon d'EGB, i que va ser el meu primer llibre de català, anomenat "Tres i no res". Aquest llibre contenia la història d'una nena que es deia Espardenyeta, i els dibuixos eren obra d'una tal Pilarín.

Des d'aquest moment, i durant tots els anys d'institut, em vaig dedicar a compilar i copiar qualsevol dibuix que caigués a les meves mans que fos obra d'aquesta grandíssima il·lustradora, que vaig saber que es deia Pilarín Bayés. Durant els estudis de magisteri i després a la meva feina, he hagut de fer molts dibuixos, i reconec que sempre tenen un "aire" de la Pilarín, ja que en sóc una enamorada. Els seus dibuixos tenen un toc molt personal: es distingeixen d'altres pel seu caràcter ingenu, una mica infantil, plens de gràcia i fresca ironia.

La Pilarín és una de les il·lustradores catalanes més populars i compromeses amb la llengua i la cultura catalana, des dels temps de la transició fins avui dia. Al llarg de la seva trajectòria ha publicat més de vuit-cents llibres, a part d'haver il·lustrat infinitat de fulletons, cartells, auques, postals... Podeu entrar al seu web i conèixer-la més de prop.

Contes de sempre és un volum gruixut, de 320 pàgines, que conté les adaptacions dels contes clàssics més coneguts de Jacques Perrault, els germans Grimm, o Hans Christian Andersen, entre d'altres autors:

- En Patufet,
- La Blancaneus,
- La Ventafocs,
- Les set cabretes i el llop,
- La Caputxeta vermella,
- La bella dorment,
- La rateta que escombrava l'escaleta,
- El flautista d'Hamelin,
- El soldadet de plom,
- Pinotxo,
- L'aneguet lleig, i
- Els tres porquets.

Aquest és un llibre que recomano tenir a casa, tant si teniu fills, com si desitgeu gaudir dels contes clàssics il·lustrats magníficament per la Pilarín. És un bon recurs per llegir aquestes boniques històries als nostres petits, així com per a la lectura compartida amb ells, o fins i tot per la seva pròpia lectura individual, si ja coneixen la lletra d'impremta, amb sis o set anys.

Si teniu ocasió de fullejar-lo, segur que us captivarà tant com a nosaltres.