27.7.15

Com saps distingir el talent en un llibre?

Com saps distingir el talent en un llibre? 

N'hi ha que no t'agraden, però que saps que són "bons". N'hi ha que expliquen una història sorprenent, però que no et fa el pes. N'hi ha que t'encanten, però que tenen un final que no està al mateix nivell que la resta del llibre. N'hi ha que són absolutament previsibles, però que t'enganxen des de la primera pàgina. 

Com reconeixes el valor d'un text? 

Per a mi, el talent consisteix a emocionar-me tant que arribi a despertar en mi algun sentiment que potser, fins i tot, no tenia ni idea que existia. Una combinació de paraules que donen la sensació de ser senzilles i que hi contenen l'essència de la inspiració. Creieu en les fades? No contesteu si la resposta és que no! Jo, sobretot, crec en les muses. 

Jo crec que el talent va lligat a la màgia. Si de cop, mentre estàs llegint, les paraules t'agafen i et fiquen dins la història. Si desapareix el teu entorn i ja no veus les pàgines, sinó allò que les paraules t'evoquen. Si el teu cor s'encongeix d'angoixa; si somrius involuntàriament; si sents les mans d'un amant imaginari; si aconsegueixes veure un paisatge irreal; si sents tanta por que llences el llibre que estàs llegint contra la paret perquè tancar-lo no és suficient; si veus la lògica en una història de ciència ficció; si arrenca de tu mateix una emoció; si la màgia s'apodera de tu i vius una aventura... és que el llibre en qüestió té talent.

I tu, com reconeixes que un llibre té talent?

2 comentaris:

 1. Recentment he llegit "Això també passara" de la Milena Busquets,
  és un llibre difícil de catalogar, narrat en primera persona, está meravellosament escrit, queda gravat en el record, però no diria que es un dels meus favorits, crec que per la vida de la protagonista amb la qual no em sento identificada...és un llibre difícilment definible.
  Us segueixo.

  Continueu...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Maria Jose, alguna cosa ha de tenir aquest llibre, tot i no ser dels teus favorits,perquè hagis decidit esmentar-nos-el. Tu quin creus que pot ser el motiu? Potser perquè està meravellosament escrit? Perquè queda gravat en el record? Malauradament no he llegit aquest llibre i, per tant, no et puc donar la meva opinió, però sí que he observat amb d'altres que m'han marcat a mi que tenen a veure amb els sentiments que em generen. Quan un llibre connecta amb alguna emoció pròpia, ja té molt guanyat... tot i que no és suficient. Potser sorpresa en la història? O vocabulari ric? No sé ben bé què fa que una mateixa història explicada per diferents escriptors sigui tan diferent. Et parlo del cas del "Zorro" escrit per Isabel Allende, que, tot i que com diu ella és una novel·la per encàrrec que li van fer, aconsegueix enganxar-te des de la primera pàgina... i en aquest cas no és pel fet de desconèixer com acabarà... Gràcies pel teu comentari i gràcies per seguir-nos.

   Elimina