27.8.15

La selección. Saga La Selección. Kiera Cass (ressenya en català)


Pincha en la bandera para leer la versión en castellano 

America Singer és una cinc. Aspen Leger és un sis. Estan enamorats, però el seu és un amor, si no prohibit, molt problemàtic. En una societat organitzada en castes, si America es casa amb Aspen, haurà de renunciar als pocs privilegis que té i ser més pobra, ja que necessàriament haurà de baixar de casta, però, malgrat les dificultats, està disposada a fer-ho. 

El príncep Maxon ha arribat a l'edat en què ha d'escollir una esposa i per a trobar-la es farà una selecció amb totes les joves participants que desitgin ser princesa. Aquesta selecció es televisarà perquè el poble també tingui l'oportunitat d'opinar. America només vol quedar-se amb el seu estimat Aspen i no pensa presentar-se a la selecció, però Aspen, conscient que participar-hi pot arreglar la vida a la seva estimada, li regalarà una ruptura perquè pugui ser lliure i s'hi pugui presentar. 

De les trenta-cinc participants escollides entre totes les sol·licituds, la majoria són dosos o tresos, i America aviat es veurà involucrada en una lluita pel poder. Cada participant té els seus motius per a haver-s'hi presentat, però, algun d'aquests motius té alguna cosa a veure amb l'amor?

America coneixerà al príncep Maxon i de mica en mica començarà a qüestionar-se moltes coses sobre la vida, l'amor, la política, l'amistat i la lleialtat.


Quan vaig llegir aquesta saga no vaig poder evitar pensar en el conte de La Ventafocs: el rei vol un nét i obliga el seu fill que trobi esposa. Organitza un ball amb totes les noies del regne en edat de casar-se perquè pugui escollir entre elles, però el príncep de seguida s'enamora de la Ventafocs i l'amor és mutu. Només li cal trobar-la, després que hagi fugit quan es fa mitjanit, per a ser feliços per sempre més. 

Però, què passa quan el que busques és una esposa que t'estimi per tu mateix i no pel teu títol, que sàpiga moure's en la política i que estimi el poble, i no arribes a estar segur del que hi ha rere un somriure tendre, unes paraules afectuoses, una promesa sensual, o una preocupació apassionada pels drets dels teus ciutadans?

Aquí, a diferència del conte, les coses són molt diferents. Primer ens trobem amb una societat distòpica que es basa en un sistema de castes tan hermètic que fins i tot el tipus de feina que hom pot desenvolupar està limitat a unes poques opcions dins de cada casta. 

I aquest sistema de castes serà la clau no només d'aquesta trilogia, sinó de la següent, que en principi no tenia intenció d'escriure i que l'autora ha decidit allargar (estic pendent de fer una ressenya sobre La Heredera perquè també val molt la pena de llegir-lo).

En La selección trobem una situació imposada a America perquè es presenti a la selecció i la seva disconformitat, ja que no vol ser princesa, no vol separar-se del seu estimat Aspen i té por dels atacs rebels de què és objecte el palau on anirà a viure mentre duri la selecció, i inevitablement la seva adaptació a aquesta situació.

En El Príncipe veiem aquesta primera part des del punt de vista del príncep Maxon on els seus dubtes queden al descobert. El seu cor ja ha escollit, però és suficient? És l'adequada? Ella l'estima igual que ell?

En La élite ja només queden sis noies de les trenta-cinc que van començar la selecció, i trobem a America que dubta a qui regalar el seu cor, si al príncep Maxon, de qui està enlluernada, o a Aspen, qui treballa com a guàrdia a palau, i que li porta els records tant de quan estaven junts com de la vida que havien pensat que tindrien. America vol ser sincera amb ella mateixa i ara mateix no sap de qui està enamorada.

En El guardián veiem a Aspen, les seves motivacions, el seu cor, la seva lleialtat i les seves aspiracions.

En La elegida America prendrà consciència real del que significa escollir el príncep Maxon; independentment del que li digui el seu cor, és ella capaç de ser reina? Té tot el que necessita una persona per a desenvolupar un paper polític i humà tan important?

Aquesta saga té elements importants de reflexió, com ja us he anat apuntant, però el que més m'atrau d'aquests llibres és el ritme de la lectura, la sensació que l'escriptora sap cap a on va (no que escriu sense rumb dominada pel tarannà d'uns personatges capriciosos) i el fet que no hi ha cap incoherència argumental.

Els personatges van evolucionant, i no tant perquè passi molt de temps i madurin, si no perquè les situacions a les quals estan exposats fan que prenguin decisions que no sabien que serien capaços de prendre. I aquestes decisions quadren harmònicament amb el caràcter que ha dotat l'escriptora a cada personatge. 

De la mateixa manera que un pas de ball complicat realitzat per un ballarí professional dóna la sensació de ser fàcil, perquè no mostra l'esforç ni l'entrenament que hi ha al darrere, aquesta saga troba les paraules justes en cada moment, no abusa de cap element retòric i tot flueix en la seva justa mesura, la qual cosa provoca en el lector la impressió que té a les mans una novel·la que no ha costat d'escriure, quan el que crec és que és el resultat d'un treball curós.

Tot i que el tema que tracta es una selecció per a buscar esposa, no és una saga excessivament romàntica. Petons, els justs i necessaris.

En fi, m'ha encantat. Fàcil de llegir. Fàcil de gaudir. És un tipus de llibre que provoca en ell mateix el plaer per la lectura. Absolutament recomanable per a adolescents o adults que vulguin llegir novel·la distòpica.


Llibres de la saga:

a. La reina
b. El Príncipe
1. La Selección
c. La favorita
2. La Élite
d. El Guardián
3. La Elegida
4. La Heredera

Booktrailer La selección

Booktrailer La Elegida

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada