17.12.15

Desafíame (hasta los huesos). Lena Valenti (ressenya en català)


Pincha sobre la bandera para leer la versión en castellano

La Lara és una noia de Barcelona amb sang irlandesa, americana i catalana que està a punt d'anar-se'n a estudiar a Yale, i abans de tornar a tancar-se a estudiar, decideix comportar-se com la jove que és i se'n va de vacances a Lucca, una ciutat de la Toscana, amb els seus dos amics en Taka i la Thaïs. Allà participaran en un joc per a frikis on es requeriran coneixements sobre anime, una gran intel·ligència, dots d'observació i habilitats diverses, que els suposarà un bon pessic de diners si guanyen i un repte molt atractiu mentre hi estan ficats. La Lara coneixerà a en Kilian, que també participa en aquest joc (amb el seu grup Assassins Creed), i aviat es veuran atrets l'un per l'altre. Les regles del joc són... que no hi ha regles, i una sèrie d'esdeveniments inesperats provocaran situacions perilloses en què pors ocultes sortiran a la superfície.

La Lena Valenti va guanyar el Premi Jaén de Narrativa Juvenil 2015 amb aquesta novel·la que no és autoconclusiva, la qual cosa em porta a pensar que els jutges van premiar no només l'argument (que no sabem com acabarà) sinó una idea original, una història molt ben explicada i la capacitat increïble que té l'escriptora d'atrapar des del principi.

En aquesta novel·la trobem diferents nivells argumentals que convergeixen en la mateixa trama, encara que en un principi sembli que estem llegint informacions que no estan connectades entre elles. La que es distingeix a primera vista és la relació entre els personatges: hi ha trames amoroses (alguna camuflada) que ens cridaran l'atenció i, equivocadament, ens podem quedar només amb la idea que és una novel·leta juvenil on el noi dolent amb moltes hores de vol vol seduir la noia innocent.

El segon nivell és l'escenari friki on es desenvoluparà la novel·la. Aquest aspecte és merament decoratiu, perquè, encara que hi ha moltes referències al món anime i a altres àmbits igualment pensats especialment per a mitòmans, amb els pocs detalls que la Lena ens va proporcionant, en tenim prou per a fer-nos una composició de lloc, cosa que ens porta a pensar que no té un gran pes argumental. Tot i això, aquest escenari és necessari per a conèixer un aspecte bàsic dels nostres protagonistes, ja que aquesta serà la seva manera de cridar al món "sóc estrany però amb estil".

El tercer nivell, i potser el més important on la Lena desplega tot el seu art literari, són els secrets que amaguen tots i cadascun dels protagonistes. S'han conegut en diferents situacions i moments, i per tant, en principi, res no fa pensar que en el seu passat hi hagi un punt d'unió, però el que sí que és cert és que tots carreguen amb un gran pes en els seus records, i desvetllar gradualment els seus secrets ens anirà donant una idea de per on van els trets en aquesta història.

El primer capítol, críptic i desconcertant, ens donarà una pista essencial: hi ha un gran enigma i no sabem quin pot ser. Vols esbrinar-lo tu? Hi ha molts detalls que et poden apropar a la veritat.

Després d'haver llegit Desafíame no puc fer una altra cosa que reconèixer que la Lena Valenti pot amb qualsevol gènere literari que es proposi. I aquesta història young adult promet. Però té tants punts per a tractar, que no sé si n'hi haurà prou amb una trilogia, potser hem tingut el privilegi de llegir el primer lliurament d'una gran saga... Li ho preguntaré a l'escriptora i us explicaré.

En fi, aquesta novel·la, com totes les d'aquesta autora, t'atraparà de seguida i et submergiràs en un món anime on la fantasia lluita per escapar dels límits de la realitat i on tres joves, amb una intel·ligència absolutament extraordinària, es veuran involucrats en esdeveniments inesperats que els obligaran a demostrar de què són capaços.

Preparat? El joc comença i el temps corre...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada