10.5.16

LA GUERRA DE L'AVI. Jaume Burgell i Alsina (ressenya en català)





Títol: La guerra de l'avi
Autor: Jaume Burgell i Alsina
Editorial: Seebook
Any: Agost 2013
Pàgines: 109
Disponible en: Seebook
Idioma: català


Pincha sobre la bandera para leer la versión en castellano


Sinopsi

La guerra de l’avi narra, a partir de la recerca i les descobertes que va efectuant en Miquel, la història de dos joves del poble de Palamós, de classe social completament oposada, reclutats obligatòriament a la lleva de l’estiu de 1936 i enamorats de la mateixa dona. Un dels dos acabarà desertant al bàndol nacional des del front d’Aragó, però el destí els tornarà a creuar i enfrontar acabada la guerra, a la França ocupada per l’exèrcit de l’Alemanya nazi, on el desertor exerceix d’alt funcionari dels serveis secrets de l’Espanya guanyadora de la Guerra.

En Miquel, que estava entestat a esbrinar els orígens de la seva família, descobreix a la biblioteca de Palamós, per pur atzar, un diari manuscrit que acaba conduint-lo a Anglaterra i França, en un desig irrefrenable d’enfrontar-se a la veritat.


Opinió personal

Aquest relat que he pogut llegir en format Seebook està explicat en veu d’un adolescent que narra les investigacions i descobriments que fa al voltant de la història de la seva família, en concret, del seu avi patern. La novel·la ens condueix, tal com se’ns explica a la sinopsi, al context de la Guerra Civil espanyola, època en què dos joves amics de Palamós són reclutats per anar al front.

En aquesta aventura de descoberta coneix un altre jove anglès, en Walter, que des de petit havia estiuejat a Palamós amb els seus avis, i que, un cop mort l’avi, es proposa descobrir la seva identitat autèntica, convençut que aquest li havia amagat sempre.

La novel·la té força virtuts i, sota el meu parer, alguns defectes. Entre les seves virtuts destaca el fet que és una història que enganxa des del començament, i que a la seva fi, logra emocionar-te. El fet que estigui escrita en un llenguatge planer, gens rebuscat, ni en el lèxic ni en la forma, l’acosta més al gènere juvenil, tot i estar plantejada també per al públic adult.

És una novel·la que ens apropa a un període de la nostra història recent que va ser la Guerra Civil espanyola, i fa conèixer anècdotes i episodis de la barbàrie d’una guerra, que en ocasions va enfrontar germans, amics o veïns, i com aquests esdeveniments trasbalsen i canvien per sempre la vida de  les persones. Considero que seria una lectura útil per ser treballada als instituts de secundària, no només des del punt de vista novel·lístic, ja que es tracta d’una ficció que té com a protagonistes uns inquiets adolescents, sinó també des del punt de vista històric.

Els personatges principals són, en principi, en Miquel i en Walter, però cal dir que comparteixen protagonisme amb els dos joves soldats de Palamós que se’n van a la guerra, i que esdevindran peces importants del trencaclosques que els dos nois tracten de muntar. Hi ha altres personatges secundaris, de presència i importància més o menys rellevant per a la trama, com són el vell bibliotecari de la Casa del Mar que ajuda els nois, i el pare i l'àvia d’en Miquel. Sobre l’àvia no em puc estar de pensar que m’he quedat amb les ganes d’haver conegut més d’aquest personatge, dels seus sentiments… Crec que l’autor podria haver aprofundit una mica més en la psicologia d’aquesta dona.

Com a aspectes més febles de la novel·la he trobat alguns passatges de redacció una mica fluixa, i el fet que arribat un punt de la novel·la, aquesta esdevé un pèl previsible, però en contrapartida puc dir que, en el global del llibre, aquests aspectes es dilueixen, ja que la història atrapa el lector des de l’inici, i el fa esperar expectant els descobriments del noi i el desenllaç de la novel·la.

Blog de l'autor amb reflexions personals. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada