10.8.15

El diván de Becca. Saga El diván de Becca. Lena Valenti (ressenya en català)

Pincha en la bandera para leer la versión en castellano 

Becca Ferrer és una psicòloga nascuda a Barcelona que treballa com a terapeuta del reality televisiu de Gran Hermano. Els seus mètodes són diferents, extrems, arriscats i altament populars. Ella és una empàtica de veritat, sent les emocions dels altres i a més es preocupa per ells. Ha aconseguit no confondre els sentiments dels altres amb els seus propis sentiments, però l'empatia fa que connecti amb el seu pacient a un nivell tan primari que el pacient confia en ella i accepta les teràpies que la Becca considera que el poden ajudar.

Després d'un programa de Gran Hermano especialment popular que arriba a Trending Topic, el director li proposa que tingui el seu propi programa: El diván de Becca, una espècie de consulta psicològica sobre rodes que anirà per tota Espanya ajudant els pacients que ho hagin sol·licitat a superar les seves fòbies. Tot serà gravat i emès per televisió.

L'equip estarà format per dos càmeres i una maquilladora que també farà d'assistent. I entre aquestes dues parelles hi haurà una tensió sexual des del principi. En els llibres tindrem unes quantes trames que s'aniran resolent alhora: primer, tindrem les fòbies dels pacients, que s'aniran superant d'una en una; segon, una trama policíaca; tercer, les vides del seu entorn més proper, i quart, les relacions entre els membres del Diván.

Lena Valenti canvia de registre en aquesta trilogia. Aquí veiem una faceta chicklit que no li havíem llegit fins ara. Sóc una absoluta fan de l'escriptora i, per això, vaig llegir el primer terç del llibre amb una barreja d'incomprensió i confiança. No entenia com no acabava d'enganxar-me la novel·la però li donava el vot de confiança que es mereix l'escriptora, perquè mai m'ha decebut. En fi, anaven passant les pàgines i, tot i que semblava que la història prometia, no acabava d'arrencar. De cop i volta, cap a la pàgina 80, la lectura adictiva a la que ens té acostumats va aparèixer com per art de màgia. Què havia passat? En aquell moment no em vaig plantejar res més i vaig seguir llegint, aquest cop amb l'ànsia que caracteritza la lectura de les seves novel·les: amb ganes de saber com acabarà tot i amb ganes que no s'acabin mai!!! Dues coses que és impossible que convisquin juntes.

Quan vaig acabar la trilogia i hi vaig reflexionar, vaig pensar que potser aquelles primeres pàgines no deixaven de ser una metàfora de la vida de la protagonista. Una protagonista que també carrega amb les seves pròpies fòbies i que en mantenir-les a ratlla provoca que ella mateixa no s'alliberi i estigui continguda. 

La característica més diferent d'aquesta trilogia respecte de les seves altres novel·les és l'humor. Hi ha moments hilarants tan sublims que et faran plorar de riure i que et faran desitjar rellegir l'escena perquè amb una vegana no en tindràs prou.

Hi ha una pel·lícula, El lado bueno de las cosas (Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, entre molts altres), que planteja una realitat estranya: tots estan bojos, o parlant d'una manera políticament correcta, tots tenen motius per anar a un terapeuta. El que passa és que no totes les manies, fòbies o peculiaritats estan considerades perilloses o estan rebutjades socialment. En El diván de Becca passa una mica el mateix. Tots tenim un passat que ens pot paralitzar, que ens pot fer prendre una decisió equivocada o ens pot fer passar per la vida sobrevivint en comptes de viure plenament. Per això, a la portada, Becca diu: "La vida y el amor son sólo para valientes. No temas y déjate llevar." Perquè ser valent no és no tenir por, és tenir por i sobreposar-se. 

La meva valoració és altament positiva i et recomano que t'endinsis en la lectura de El Diván de Becca, això sí, si et passa com a mi i trobes que el començament et descoloca, pren paciència perquè val molt la pena.

Digues si estàs d'acord amb mi o si, per contra, t'has enganxat a aquesta trilogia des de la primera paraula tal com m'ha passat amb la resta de les novel·les de l'autora.Llibres de la saga:

1. El diván de Becca
2. El desafío de Becca
3. La decisión de Becca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada