Aquest llibre va ser una adquisició per regalar a la meva filla petita el passat Sant Jordi. No vaig ser gens objectiva a l'hora de triar-lo, ja que el fet que l'hagués escrit el meu idolatrat Santi Balmes, cantant del grup Love of lesbian, era per a mi una garantia que m'anava a agradar molt (pur fetitxisme, ja veieu). I de fet, em vaig esperar més d'un any a comprar-lo, ja que considerava que la meva filla era massa petita per entendre'l (com bé es nota, ja sabia de què tractava, perquè l'havia fullejat unes quantes vegades…). El seu títol pot semblar una mica agressiu, però no ens ha de confondre pel seu nom, ja que, lluny de cap violència, es refereix al fet que qualsevol pare faria l'impossible per tal de protegir el seu fill o filla, en aquest cas, de la por als monstres.
La Martina és una nena petita a qui, cada nit quan arriba l'hora d'anar al llit, se li desperta la por als monstres. Ella està convençuda que sota el seu llit hi ha un món paral·lel de monstres que viuen cap per avall, i tem que una nit l'estirin pel braç i se l'enduguin cap al seu món monstruós. El que no sap és que en aquest món hi ha una nena monstre, de color rosa i anomenada Anitram, que es troba en la mateixa situació que ella: té una por horrorosa als humans. En el transcurs d'aquesta història totes dues aprendran a superar les seves pors amb l'ajuda del seus pares.
És un conte, il·lustrat magníficament per l'original Lyona, que ens presenta una història metafòrica sobre la por dels infants, ja siguin humans o monstres, que acaba amb un final molt bonic. A més tracta dos temes importants com són, per una banda la por dels petits a la nit i als monstres, i d'altra banda, la relació pares-fills entesa com que són aquests qui han d'estar al costat dels fills per transmetre'ls, amb molt d'amor, seguretat i valentia. Ambdós els trobo íntimament relacionats, ja que és el vincle afectiu entre les dues parts el que aporta als fills aquesta seguretat que necessiten per enfrontar-se a les seves pors, entendre-les i superar-les.
Tot i que no l'he treballat en l'àmbit de l'escola, només a casa amb la meva filla, li trobo moltes possibilitats per tractar en l'àmbit de l'educació emocional, sobretot en les primeres edats, però també es podria extrapolar a nens i nenes més grans provocant converses on cadascú pugui expressar i reflexionar sobres les seves pors: quines són, si demanen ajuda, com les afronten… Així com també per parlar sobre la por a les diferències. El joc de paraules que proposa el llibre entre els noms de Martina i Anitram , que són el mateix nom però llegit a l'inrevés, el podem fer a casa amb els nostres petits, buscant aviam com seria el nom del seu alter ego monstre.
Com a curiositats cal comentar que el títol és un fragment d'una cançó de Love of Lesbian anomenada "Un dia en el parque" del seu disc "Cuentos chinos para niños del Japón" (2007). Sobre l'autora dels dibuixos, la Lyona, cal dir que és coneguda per les seves il.lustracions però sobretot com a directora d'espots publicitaris i videoclips musicals, entre ells, alguns dels Love of Lesbian. També hi ha una app de pagament per a mòbils i tablets d'iOs i d'Android que és el conte en versió interactiva. I, remenant per Youtube, he trobat un muntatge de video realitzat per El Club dels Petits Lectors, amb la música de la cançó esmentada, i teatralitzat amb titelles:
Com a seguidora convençuda de l'autor i cantant, no vaig perdre l'oportunitat de regalar-li a la meva filla el llibre signat pel Santi Balmes l'abril passat per Sant Jordi del 2015, que us mostro més avall. No cal que us digui que us el recomano fervorosament, oi?
Editorial: Principal de libros
Pàgines: 32
Publicat: nov.2011
ISBN: 978-84-938978-9-5
Gracias por ayudarnos a descubrir libros como este.
ResponEliminaParece que las cosas cambian en la educación y que por fin
vamos a preocuparnos del crecimiento personal del individuo,
su madurez emocional y afectiva y no tanto de conocimientos
teóricos. Creo que es el camino para mejorar el mundo.
Neus es una maravilla. Tiene una sensibilidad con los libros infantiles que hace que te entren ganas de comprarlos y de compartirlos con tus hijos. Yo también estoy aprendiendo con ella.
EliminaGràcies a les dues!!! Alguna cosa de deformació professional hi deu d'haver aquí…. Però us ho agraeixo molt!!
EliminaMolt interessant . S'apren molt dels contes infantils i més si estàn tan bén ideats i il.lustrats. Enhorabona per l'esforç de compartir-ho i explicar-ho d'una manera tant personal.
ResponEliminaHola Olga, gràcies pel comentari. Penso que els contes són la primera aproximació dels nens al món de la lectura. El fet de no veure-ho tot de cop sinó haver de passar les pàgines i retenir en la memòria el que ha passat pàgines enrere és un exercici, que a parer meu, és molt més important del que ens podem imaginar. Les il·lustracions ens fan el reforç del text d'una manera artística i al final ens trobem amb un univers que moltes vegades és una metàfora del que es pot trobar en nen en el seu propi món. La lectura infantil és un regal també per als pares que tenim un moment per seure els fills a la falda, aprofitar per a petonejar-los i endinsar-nos en un món màgic que és propici perquè ens expliquin allò que els roda pel cap. I la Neus és una magnífica descobridora dels secrets que amaguen els contes.
Elimina