22.11.15

Rumbos encontrados. Montse Basté (ressenya en català)

Pincha en la bandara para leer la versión en castellano 


L'Ana acaba de fer 40 anys i en fer una valoració de la seva vida s'adona que no té res del que li agradaria tenir-hi i decideix trencar amb el seu matrimoni i buscar alguna cosa que ni tan sols ella mateixa sap a priori el que és. Aquesta recerca la portarà a un rumb desconegut on es coneixerà a si mateixa.

Quan vaig començar a llegir aquesta novel·la no sabia molt bé què anava a llegir. Era la primera vegada que llegia un seebook i, com que aquest en particular pertanyia a la categoria "indie", no tenia molt clar què és el que em trobaria. Un seebook és un llibre que compres a les llibreries però que conté un codi de descàrrega perquè el puguis llegir en qualsevol plataforma digital: reader, ordinador, tauleta. Un seebook indie és aquell que ha publicat un escriptor novell, que no té isbn i que continua sent inèdit. És una nova forma de fer conèixer llibres propis. Si voleu saber més sobre aquesta nova idea (llibres digitals que pots tocar) podeu mirar la pàgina web de Seebook.

En Rumbos encontrados veiem una història amb moltes possibilitats, llegim a una escriptora que ho fa prou bé. El problema és que, en comptes de fer-nos viure la novel·la, ens l'explica. Són massa coses les que succeeixen, cosa que provoca que no puguis deixar de llegir, però no et fa vibrar. Hi ha escenes molt boniques que no permet que visquis per tu mateixa.

Sent absolutament conscient de la dificultat que comporta escriure una novel·la, he de reconèixer que està molt ben estructurada, que els títols estan molt ben pensats i que la història en si és molt interessant. Molt. Però és tan, tan, però tan curta (amb prou feines 200 pàgines) que acabes tenint la sensació que més que llegir una novel·la, simplement te l'han explicat, com si una amiga, mentre prens un cafè t'explica una pel·lícula que ha vist o un llibre que ha llegit.

Crec que jo hagués fet una trilogia: la primera part fins que agafa l'avió, la segona tot el temps que passa al Brasil i la tercera fins al final (que no detallo més per no fer spoilers). En passar tantes coses i condensar-les tant, fa la sensació que, més que viure-les, les enumera, i jo necessito emocionar-me amb les històries: em falta angoixa en l'episodi terrible que viu al Brasil, em falta més sensació de traïció per part de molts personatges, em falta una reconciliació emotiva entre mare i filla, em falta repulsió des de les entranyes pels maltractaments, em falten moltes vivències de l'última part del seu viatge... però el més important és que la llavor de tot això ja hi és, simplement li falten més paraules.

No sé si la Montse Basté llegirà aquesta ressenya, però, si fos així, m'agradaria dir-li que no retrocedeixi en el seu afany, que no contingui la seva escriptura, que es recreï en els detalls perquè el lector pugui formar part de la seva aventura, que ens agafi de la mà i ens mantingui enmig de les escenes que escriu, perquè jo necessito patir, estimar, dubtar i viure amb els personatges perquè la seva història m'arribi al cor. I aquesta novel·la mereix arribar al cor.

I, finalment, gràcies a la Rosa Sala, que em va donar l'oportunitat de conèixer aquesta novel·la.

Si voleu adquirir la targeta Seebook Indie de Rumbos encontrados per 3,49 euros cliqueu aquí.

Blog de l'autora

6 comentaris:

  1. Moltíssimes gràcies, Carme!!! Estic segura de que la Montse la llegirà i que valorarà molt les teves apreciacions. Es nota que has fet una lectura a fons. :-)
    Si algú té interés en adquirir la targeta Seebook Indie d'aquest títol, por fer-ho en aquest enllaç: http://www.seebook-shop.eu/es/seebook-indie/84-rumbos-encontrados-de-montse-baste.html?
    Rosa Sala de Seebook

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Rosa, acabo de contestar el comentari de la Montse, que, tal com li dic, m'ha fet molta il·lusió. Ara mateix poso l'enllaç de la targeta seebook indie dins la ressenya (tant en català com en castellà) per si de cas algú la llegeix però no clica els comentaris. Us agraeixo a les dues que hagueu fet comentaris al blog.

      Elimina
  2. Hola Carme.. Primer de tot gràcies per la sinceritat en les teves paraules i els teus bons consells. He de dir que aquesta va ser la meva primera novel•la i que la vaig escriure robant el temps d'on podia i suposo, pel que comentes, que això es nota. Tenia tant per explicar i tant poc temps...Però la teva ressenya m'ha estat de molt bona ajuda per no tornar a caure en el mateix error i ,perquè no, revisar-la. Moltes gràcies!. Montse Basté

    ResponElimina
    Respostes
    1. Montse, ara em toca a mi agrair-te que hagis deixat un comentari en el blog. No saps fins a quin punt m'ha fet il·lusió, perquè ahir, mentre redactava la ressenya, volia que quedés clar que la teva novel·la tenia molt bona base i que m'agradaria seguir llegint les novel·les que vagis escrivint, perquè fa tota la pinta que aconseguiràs arribar molt lluny. Però pel mateix motiu em sabia greu no fer-te cap comentari del que, des del meu punt de vista, em faltava. Ahir vaig estar mirant el teu blog i vaig llegir que estàs escrivint una altra novel·la. M'agradaria que m'avisessis quan la publiquis per a poder-la llegir. Aquest estiu vaig llegir una novel·la publicada (no cal dir quina) que em va horroritzar. No tenia ni cap ni peus, no tenia lògica, els personatges estaven penosament perfilats, res no era creïble... Era una tetralogia i no vaig ser capaç de llegir-ne més de dos (i el segon en diagonal). Me'n faig creus de qui va decidir publicar-la!!! I, en canvi, la teva no té res de tot això que em va horroritzar, al contrari. Simplement li falta més extensió, i creu-me que entenc quan dius que vas estar esgarrapant moments. per a escriure-la. Gràcies una altra vegada i avisa'm quan hagis acabat la propera.

      Elimina
  3. Ja pots comptar amb ella! Una abraçada ;)

    ResponElimina