22.12.15

Si te quedas en Escocia. Olivia Ardey (ressenya en català)

Pincha en la bandera para leer la versión en castellano


La Carol Coleman i en Lord James MacLeod són oponents en una subhasta. Ella es juga la seva feina. Ell lluita per un llegat familiar. I entre ells hi ha una atracció devastadora que els obligarà a triar. Però, en la nit de Nadal de 1914, un succés tindrà lloc i els seus efectes viatjaran en el temps fins a condicionar les vides dels nostres protagonistes.


L'Olivia Ardey, com sempre, ens delecta amb una història en aparença fàcil que ens atrapa i que ens deixa un bon sabor de boca amb una lectura superficial. Personatges secundaris molt treballats. Diàlegs divertits. Situacions inesperades que ens alegren. En conjunt, una novel·la rodona per a passar una bona estona. Però... ja hauríem de saber que l'Olivia Ardey és molt més i que, darrere d'una història d'amor amb final feliç (espero no haver desvetllat dubtes de cap lectora sobre com pot acabar una novel·la romàntica), hi ha preguntes que es fan els personatges que traspassen les pàgines del llibre.

I, què ens trobem aquí? Una pregunta fàcil per la seva senzillesa i complicadíssima en la seva execució. L'amor està relacionat amb les circumstàncies en què es produeix? Pot un fet inesperat canviar allò en el que creiem?

L'Olivia Ardey ens exposa una situació extrema: a les trinxeres de la Primera Guerra Mundial dos homes de bàndols contraris oblidaran per una nit que són enemics i seran simplement homes. Aquesta circumstància segellarà un vincle que transcendirà fins als nostres dies. I aquest exemple brutal, que la nostra imaginació dibuixa amb nítid detall, servirà de metàfora en una relació amorosa en la qual, perquè es pugui dur a terme, cal una renúncia important per part d'ell o d'ella. Qui està disposat a renunciar? I qui renuncia, es pot arribar a sentir ressentit per la seva decisió?

L'exemplificació d'aquesta pregunta es pot, evidentment, traspassar a la nostra vida quotidiana. Si estimar és sumar, per què sempre hi ha una part de nosaltres, de la nostra vida, dels nostres anhels als quals hem de renunciar?

Actualment vivim el resultat de la lluita de moltíssimes dones pels nostres drets. Però sembla que ens haguessin atrapat en un parany en què, si volem seguir mantenint èxits laborals, no ens quedi un altre remei que renunciar als nostres privilegis i obligacions familiars. (Algunes intentem compatibilitzar-ho tot, la qual cosa ens porta a l'esgotament.) Ara mateix, una dona que esculli gaudir a jornada completa de la seva família sembla que hagi de justificar davant les altres la seva decisió. Una època estranya sens dubte, ja que crec que la lluita principal de les dones era per a la nostra llibertat, llibertat per fer el que cadascuna volgués.

En aquest marc, l'Olivia Ardey ens planteja amb una contundència descarnada una situació en la qual la nostra protagonista ha de triar entre la feina per la qual ha lluitat moltíssim i l'home del qui s'ha enamorat. Tu què faries? La resposta no és fàcil. Vols saber per què la nostra protagonista es troba en aquest dilema i com ho resol l'Olivia Ardey? Doncs no deixis de llegir Si te quedas en Escocia, que a més té una connotació nadalenca ideal per a aquestes festes.


2 comentaris:

  1. ¡Muchísimas gracias! No sabes la alegría que me das. Y me encanta que destaques, sin decir demasiado, la elección de vida de Anita Coleman, no reconocida o no entendida a veces por Carol. Un beso.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias a ti Olivia por dejarnos comentarios. Es especialmente importante que la propia escritora nos dé su opinión sobre una reseña. En este caso he decidido centrarme en un aspecto de la novela pero podría escribir muchas reseñas distintas sobre el mismo libro porque tus novelas dan para mucho. Una de las características más notables es la descripción de tus personajes secundarios, que son maravillosos, muy trabajados, diferentes y que aportan un toque divertido o entrañable que hace que tus libros tengan un motivo más para ser maravillosos. Gracias por escribir. Un beso.

      Elimina