30.6.16

Audiocuentos infantiles de 0 a 6 años. VVAA (ressenya en català)

Contingut: Contes infantils

Format: Audiollibre de Sonolibro

Editat per Seebook

Durada: 4 hores i 32 minuts
 Pincha la bandera para leer la versión en castellano




Fa unes setmanes va caure a les meves mans un audiollibre de la mà de Seebook: es tractava d'una selecció de contes infantils per a nens i nenes de fins a 6 anys. Després de descarregar l'arxiu amb facilitat, el vaig passar a l'usb del cotxe i a l'iPad, per allò de poder-lo anar escoltant en qualsevol moment. He de dir que des que era petita i escoltava contes enregistrats en discos de vinil de 45rpm no havia tornat a escoltar històries en format d'audio, i per aquest motiu n'estava expectant.

Així, doncs, poc a poc, he anat escoltant tots els contes en companyia de la meva filla petita que tot just acaba de fer sis anys, i que havia de ser la millor crítica d'aquest recull d'històries. I he de dir que, tant a ella com a mi, ens han agradat molt.

Aquest volum, tot i presentar els arxius d'una manera individual, cadascun amb el seu títol, es troba dividit en quatre blocs segons el tipus de conte i/o veu narradora. Tots ells estan dramatitzats amb diferents veus i efectes sonors i musicals que els fan molt agradables d'escoltar, i que aconsegueixen captar l'atenció dels petits.

El primer grup són onze contes de l'escriptora i il·lustradora anglesa Beatrix Potter que tenen  com a protagonistes petits animalets i estan narrats amb la veu d'una joveneta dolça i pausada, esquitxats de les intervencions de les veus dels personatges. Alguns dels contes d'aquesta autora que apareixen aquí explicats són força coneguts, essent El cuento del conejito Benjamín un dels més famosos. Tots onze contes tenen una durada en conjunt de dues hores i deu minuts, però no cal dir que el més bonic és escoltar-los a poc a poc i gaudir-los tranquil·lament.

Un altre apartat, seguint l'ordre d'aparició, el forma un únic conte: El enano saltarin, dels germans Grimm, narrat amb la veu d'una dona jove, i dramatitzat com els anteriors. Té una durada de set minuts.

El tercer bloc són tretze contes de l'autor sevillà Joaquín Blanes, tots ells narrats amb diferents veus masculines de nens, nois i homes. Tots aquests contes, seguint la línia dels altres relats de l'autor tenen tocs fantàstics, i estan dramatitzats d'una manera molt adient quan intervenen els personatges. Són per anar escoltant a poc a poc, i el meu consell és que es faci d'un en un. Tenen una durada d'enregistrament d'una hora i uns quaranta minuts.

I, per acabar, el recull es tanca amb un conte de Hans Christian Andersen: La sirenita, narrat amb la veu d'un home que resulta un pèl solemne per als petits, però que està molt ben explicat i dramatitzat. Té una durada d'uns vint minuts.

Es tracta, per tant, d'unes quatre hores i mitja d'enregistrament que, escoltades per etapes, i comentant les històries amb els petits (per tal de veure si les han entès)... fan agafar ganes d'anar escoltant més i més. L'opinió subjectiva de la meva filla ha coincidit amb la meva: ens han agradat molt més el contes de  la Beatrix Potter i el del nan saltarí, i crec que ha estat perquè resulta més harmònic i més dolç per als infants la veu femenina. Però que aquest comentari no faci tirar enrere ningú respecte la resta de les històries: són totes molt agradables d'escoltar, i sobretot destaco el fet que m'ha agradat molt com han estat dramatitzades, i l'oportuna aparició de sons, músiques i altres efectes que aconsegueixen cridar i mantenir l'atenció dels infants que ho escolten.

Els formats digitals han estat una revolució per a la literatura i els llibres, fent-los més asequibles i oferint diferents formats per a ser llegits  de la manera que  a cadascú li resulti més còmode (tablets, ebooks, mòbils...). I ara cal afegir el format de l'audio digital, com aquest d'audiocontes infantils, que fa més ample el ventall de possibilitats, si és que això era possible. Ara ja es pot llegir, no només amb la vista, sinó amb l'oïda. És una bona manera d'acostar la literatura a un públic a qui li agradi escoltar històries, pel pur fet de gaudir-les; també obre un munt de possibilitats als infants i adults invidents; està recomanat per a aquells que diuen no tenir temps de llegir (però que no deixen de remenar el mòbil: ara poden escoltar històries, no només música...); i per als joves que gaudeixen de fer servir totes les opcions digitals que tenen a l'abast.

Des del punt de vista educatiu o escolar (no ho puc evitar... deformació professional!) són un magnífic recurs per treballar la comprensió oral, ja que permet que siguin escoltats d'una manera individual o en gran grup, i fer-ne un treball posterior de comprensió de la història i del seu lèxic. I, com no, pel fet de simplement gaudir d'escoltar un conte: un recurs molt utilitzat pels mestres i que agrada molt als alumnes, i que ara es pot dur a terme també mitjançant les possibilitats que ofereix l'audio digital.

Així, doncs, només li trobo avantatges!! 

Amb aquest volum de contes infantils trobareu una manera diferent, lúdica i atractiva de gaudir dels contes infantils en qualsevol moment. És una opció molt recomanable.

Aquesta ressenya és la meva aportació a la Setmana de l'Audiollibre que se celebra enguany del 27 de juny a l'1 de juliol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada