30.7.15

El aliento de los dioses. Brandon Sanderson (ressenya en català)

Pincha en la bandera para leer la versión en castellano 

El aliento de los dioses, de Brandon Sanderson, és una novel·la diferent. 

El rei d'Idris va signar un tractat pel qual es comprometia a enviar la seva filla gran, Vivenna, al regne de Hallandren per casar-se amb Susebron, el rei-déu.

Vivenna sempre ha acceptat que aquest és el seu destí. La seva vida té un propòsit i ella se sent orgullosa del sacrifici que ha de fer. Es prepara amb autèntic fervor. La pau és un objectiu valuós i lloable. 

Però el pare estima tant la seva filla que, quan arriba el moment, és incapaç de regalar-la i decideix enviar la filla petita, que és rebel, independent i no fa cas a ningú. La petita Siri.

Vivenna se sent perduda perquè ja no sap què fer amb la seva vida. Quan li van treure el propòsit per al qual s'havia preparat sempre, també li van treure l'orgull, la importància, el respecte. Ja no era res. No era ningú. I decideix salvar la seva germana del destí que havia de ser per ella.

Però el temps deforma la realitat i la converteix en llegenda, i les històries, tot i que viatgen molt lluny, sempre tenen parts essencials oblidades o amagades. El que sabem moltes vegades és el que volen que sapiguem i no el que és en realitat. 


T'Telin serà la capital on Vivenna establirà la seva base d'operacions. Una missió de rescat, però, qui rescatarà a qui? Qui és el bo de la història? És possible que quan la veritat t'esclata a la cara, sentis necessitat de tancar fortament els ulls perquè el teu passat segueixi tenint valor. Però, no és valent acceptar que has viscut sota unes premisses errònies i que un cop coneixes el món tal com és no te'n pots amagar? És terrible acceptar que aquells a qui estimes han errat els seus objectius i han malbaratat la teva vida perquè en comptes de viure només han estat capaços de sobreviure.

Aquest és el fil argumental de la història, però a més hi ha un element innovador i sorprenent. Quantes novel·les emocionants i d'aventures coneixeu que siguin un tractat teològic? 

L'escriptor s'endinsa en un món difícil en què la fe, els perjudicis, les llegendes i la consciència del jo es barregen de tal manera que provoca en el lector el plantejament constant de preguntes. La més evident és: existeixen els déus? Però n'hi ha una de subtil que despunta al principi del llibre i que es va fent més clara a mesura que vas passant pàgines: per què la gent necessita creure en déus. 

La falta de fe, la fe devota, tot forma part d'aquest món. I encara que les religions i la realitat que ens presenta són imaginades, trobem tants paral·lelismes amb el nostre propi món que provoca en el lector una reflexió profunda. 

La màgia d'aquest llibre consisteix a convertir una preocupació de la humanitat des del seu inici: la recerca de respostes a incògnites vitals a través de la religió, en una novel·la d'aventures, en què els personatges estan molt ben perfilats i la trama t'enganxa ràpidament. Espero que us agradi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada