4.11.15

Saga Canción de Hielo y Fuego. George R. R. Martin (ressenya en català)


Pincha en la bandera para leer la versión en castellano

Aquesta saga de fantasia ens mostra un món que es podria situar a l'època medieval, però tan absolutament fascinant que ens catapulta a una terra amb criatures inventades i màgia, on la imaginació de l'escriptor ens farà viure en la nostra pròpia pell les emocions més descarnades. 

Després d'un primer capítol completament fora de qualsevol context conegut, que ens dificulta la comprensió total del que ens està mostrant en aquell moment, ens traslladem a Invernalia, on el rei Robert Baratheon, l'Ursurpador, demana al seu amic Eddard Stark que sigui la Mà del Rei. Eddard Stark no s'hi pot negar, tot i que sap que posa la seva vida i la de la seva família en perill de mort.

Ja a Invernalia tindrà lloc un fet cruel que té com a víctima un dels fills petits de Ned Stark, però, un cop a Desembarco del Rey, els jocs per a disputar-se i guanyar el Tron de Ferro seran brutals, cruels... i t'atraparan com en una tela d'Aranya.


Nascuda de la imaginació desbordant de George R. R. Martin a partir d'una mirada al Mur d'Adrià, la Saga Canción de Hielo y Fuego respira llibertat.

L'escriptor, cansat de l'encorsetament que li provocava escriure per una sèrie de televisió en què les exigències de pressupost reduïen les possibilitats de les històries, va decidir escriure una saga que mai pogués produir una cadena de televisió. Però s'equivocava. Juego de tronos és una sèrie d'èxit de masses que ha fet encara més famosa la saga literària.

La novetat que veiem rau sobretot en la llibertat. La imaginació no té límits i George R. R. Martin ha enderrocat les poques barreres que li quedaven. Tot es desborda: l'escriptor crea un univers propi. Com la majoria dels llibres d'aventures, aquest també conté un mapa, però, en aquest cas, les diferències entre regions no són subtils, són absolutament descriptives i diferents. Els escenaris es multipliquen: passem d'un espai de clima polar a un altre de desèrtic.

Hi ha multitud de personatges, tant principals com secundaris, que van evolucionant, no sempre en línia recta i no sempre en la direcció correcta.

Hi ha cases reials, cadascuna amb el seu lema, el seu estendard, fills bastards, vassalls, juramentats...

Hi trobem mort, sexe, violència... i valors, tendresa, fortalesa, sentit de la supervivència... totes les emocions humanes.

L'estructura dels llibres és curiosa: tots els capítols estan escrits en primera persona, però cadascun d'ells té com a protagonista un personatge diferent, tot i que és evident que es van repetint, però sense ordre. D'aquesta manera coneixem el tarannà dels personatges principals, perquè en algun moment hem vist el seu interior, però no sabem què pensen, intueixen, maquinen... i aquests personatges són reals, en el sentit que no encarnen cap estereotip, i, tot i que cadascun és diferent dels altres, tots es caracteritzen en el fet que tenen una part bona i una altra de dolenta dins seu. Són la personificació del maniqueisme.

La màgia és un element més. No és màgia en el sentit més tradicional de la paraula, però hi és present, d'una manera diferent que ens fa creure que els miracles podran ressuscitar algun dels molts personatges que moren en aquesta saga. Procura que no t'agradi més del compte algun personatge en especial... segur que el maten de seguida!

Des que vam iniciar aquest blog, ara fa poc més de tres mesos, tenia aquest esbós de ressenya preparada, pràcticament igual que la que acabes de llegir, però no era capaç de publicar-la perquè hi ha tantíssimes coses a dir que lligar els dos aspectes importants que ha de tenir una ressenya: extensió raonablement acceptable i contingut que ressalti la lectura del llibre en qüestió, era pràcticament impossible, hi ha massa detalls a tractar. I ahir mateix vaig trobar la solució. No només faré una ressenya de cada llibre, sinó que faré petits monogràfics sobre aspectes concrets dels llibres: personatges, escenaris, la diferència entre els llibres i la sèrie... tot el que se'm vagi acudint. I espero que hi participis i m'expliquis detalls o anècdotes, que potser no sé, i que m'encantarà que me les escriguis.


The winter is coming. L'hivern s'acosta.

Llibres de la saga
1. Juego de tronos
2. Choque de reyes
3. Tormenta de espadas
4. Festín de cuervos
5. Danza de dragones

Pendents de publicar:
6. Vientos de invierno
7. Un sueño de primavera (últim de la saga)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada