4.1.21

RESSENYA TRILOGIA "PENRYN I LA FI DELS TEMPS", de la Susan Ee

 

SINOPSI


Han passat sis setmanes des que els àngels de l’apocalipsi van arrasar la Terra. En pocs dies, la civilització ha quedat reduïda a una pila de runes i la humanitat ha arribat a límits insospitats per sobreviure. Quan enmig del caos un grup d’àngels s’enduu la seva germana petita, la Penryn Young farà qualsevol cosa per recuperar-la. Fins i tot pactar amb l’enemic.

En Raffe és un guerrer caigut a qui han tallat les ales. Després de segles lliurant batalles, jeu a terra entre la vida i la mort quan la Penryn el rescata amb l’esperança que la condueixi fins a la seva germana. La Penryn i en Raffe hauran de confiar l’un en l’altre en un moment en què no podrien estar més enfrontats per arribar al niu dels àngels, on ella arriscarà la vida per recompondre la seva família i ell es lliurarà als seus enemics per recuperar allò que temps enrere el va fer ser qui era.


FITXA
Àngels caiguts
Penryn i la fi dels temps #1
Susan Ee
Publicació: 2020
Obscura Editorial (328 pàgines)
Gènere: Fantasia. Young Adult

SINOPSI



El món de l’endemà no dona treva a la humanitat, i menys encara a la Penryn Young. Després d’una massacre perpetrada per l’enemic a la base de la resistència, la Penryn haurà de remoure cel i terra altra vegada per reunir-se amb la seva germana. Per aconseguir-ho, no li quedarà més remei que tornar a ficar-se a la gola del llop. La ciutat deserta de San Francisco amaga nous perills, i els àngels sobrepassaran qualsevol límit per guanyar la partida a la humanitat, que està decidida a fer ressorgir la civilització del munt de cendres a què va quedar reduïda mesos enrere.

Aquesta vegada, la Penryn està sola. En Raffe la creu morta i busca desesperadament les seves ales per poder enfrontar-se als companys que l’han traït i reclamar el lloc que li correspon entre els seus. Si el camí que ha emprès el duu a retrobar-se amb la Penryn, haurà de decidir d’una vegada per totes a qui deu la seva lleialtat.


FITXA
El món de l'endemà
Penryn i la fi dels temps #2
Susan Ee
Publicació: 2020
Obscura Editorial (362 pàgines)
Gènere: Fantasia. Young Adult

SINOPSI



Arriba l’hora decisiva i cada bàndol ha de moure la darrera fitxa per assegurar-se la supervivència. Després d’haver arriscat la vida per enèsima vegada escapant de les mans dels àngels, la Penryn i en Raffe busquen desesperats una manera de revertir el terrible mal que els seus enemics els han infligit quan topen una revelació inesperada sobre el passat d’ell els posarà a tots en perill. L’obscuritat amenaça amb envair la Terra per sempre. Aquesta vegada, el final podria ser del tot irreversible.

Al camp de batalla es formen aliances cada vegada més insospitades i les estratègies canvien de la nit al dia. Mentre àngels i humans es preparen per la guerra que decidirà si la humanitat resisteix o bé acaba deixant-se engolir per la foscor, en Raffe i la Penryn hauran d’escollir entre lluitar pel futur dels seus o pel futur d’un amor que saben que és impossible.



FITXA
La fi dels temps
Penryn i la fi dels temps #3
Susan Ee
Publicació: 2020
Obscura Editorial (357 pàgines)
Gènere: Fantasia. Young Adult

OPINIÓ PERSONAL

La trilogia Penryn i la fi dels temps ha estat un descobriment inesperat. Els tres llibres de la trilogia formen una sola història, i he tingut la immensa sort de començar-la quan ja s'havien publicat els tres volums. No em vull ni imaginar la impaciència que m'hauria agafat si m'hagués quedat amb la història a mitges.

Si hagués de fer servir una sola paraula per descriure-la, us diria que és TREPIDANT. És com una novel·la d'aventures de tota la vida, on la protagonista manté el lector enganxat a les paraules de l'escriptora per saber quina una li passarà. 

Tenim els elements necessaris perquè la història ens atrapi des de la primera pàgina: fa només sis setmanes que els àngels s'han apropiat de la Terra i l'estan destruint, estan exterminant la humanitat. I, és clar, volem saber com acaba tot i com es desenvolupa tota aquesta ocupació. 

No estem en un món imaginari ni de fantasia. Ciutats com San Francisco són un dels escenaris de la novel·la. Estem al s. XXI, amb la tecnologia, costums i modes actuals. Fa sis setmanes que la vida dels protagonistes de la història era com la nostra, amb les seves misèries i els seus èxits. Normal. I ara tot el planeta s'ha convertit en zona de guerra. Bandes al carrer per aconseguir menjar, allotjament o sexe forçat. En què s'ha convertit la humanitat quan es veu arrabassada de civilització? 

La nostra protagonista és la Penryn. Adolescent. Filla d'un matrimoni divorciat, amb el pare absent, una mare esquizofrènica i una germana petita que va en cadira de rodes. 

Des de molt aviat, un fet farà que la Penryn hagi de pactar amb l'enemic. Amb un àngel. Amb un ésser alat que, tot i ser l'home més atractiu que ha vist mai, és el responsable de la devastació que l'envolta. Aquest àngel és el coprotagonista d'aquesta història, en Raffe, del que anirem intuint el que pensa (més endavant tindrem alguna ajuda indiscreta per conèixer els seus pensaments i sentiments), però que serà massa críptic, la qual cosa despistarà la Penryn i l'obligarà a prendre decisions sense saber què en pensa en realitat.

Tot un conflicte. I aquest primer volum de la trilogia se centrarà en el fet que el lector s'ho passi genial vivint una aventura amb un ritme que no decau en cap moment i que a més està magistralment escrit.

Però a partir del segon llibre comencem a veure que no només és una trilogia per llegir i prou. Elements que s'havien plantejat abans es desenvolupen, i fan de la trilogia una lectura no només apassionant, sinó reflexiva i interessant.

La Susan Ee ens parla de la lleialtat. I això sempre implica escollir un bàndol. Però, i si el més important és ser lleial a un mateix? Què difícil que és posar en una balança la pròpia família i tota la humanitat contra els sentiments que està despertant l'enemic de la vida a la Terra, i a més quan no saps quines són les lleialtats d'aquest ésser. 

Ens parla dels enemics i de la paradoxa que suposa estimar algú que està matant la teva gent. Quan jo llegia aquest conflicte, no podia deixar de pensar en el que seria per a algú de la resistència enamorar-se d'un nazi. Com es resol això? Ja us avanço que l'escriptora ho fa la mar de bé. 

La qual cosa ens porta a l'amor impossible entre els dos protagonistes. Què passarà entre ells? L'escriptora es ho descobreix pràcticament a l'última pàgina. Quina manera de mantenir la intriga!!

Hi ha també la contradicció entre bogeria i seny. La Penryn ha patit els efectes d'una mare que és esquizofrènica. Conseqüències tant físiques com psicològiques. Però, en un món que està tot trasbalsat, es podria considerar que el que crèiem bogeria potser no ho era en realitat? La mare tindrà un paper molt important en aquesta història.

El concepte que la bellesa és a l'interior de les persones m'atrau sense remei. La Bella i la Bèstia és un dels meus contes preferits. El concepte romàntic de descobrir la bellesa interior és molt maco quan el veus a Disney, però què passa si resulta que han desfigurat una persona? O li han tret de cop anys de vida i la teva mare o esposa ja no sembla una dona de trenta anys sinó que sembla que en tingui noranta? Segueixes estimant la seva bellesa interior? O resulta que els seus gestos, els mateixos gestos que feia abans, ara et resulten aterridors i amenaçadors? És que en realitat la bellesa física ens condiciona inexorablement?

Seguint en aquesta línia de pensament, l'escriptora ens presenta uns personatges derrotats per la lletjor que els han imposat. Personatges que es creuen dolents com a reflex del que pensa tot aquell que els mira. Però resulta que la Penryn està acostumada a parlar amb gent que té algun tipus de disminució. La seva germana mateixa no pot caminar, i reconeix les mirades de cautela, la compassió, el rebuig... tots aquells sentiments que provoca en la gent veure una persona diferent. Ja veureu què fa la nostra protagonista davant d'aquest fet. Com converteix les debilitats en fortaleses.

El que potser em va costar més d'entendre és el motiu pel qual l'escriptora feia referència al fet que en Raffe, un arcàngel, és agnòstic. Sí, heu llegit bé. Se suposa que els àngels estan a les ordres de Déu. Però, és clar, Déu és massa important (o està massa enfeinat) per parlar directament amb els seus àngels i per això necessita missatges que transmetin la seva voluntat. Ah... la voluntat de Déu. Quin tema més difícil. No us sembla? Els àngels són mers soldats. Obeeixen sense qüestionar res. El missatger de Déu segur que és lleial a Déu... oi? Quin dilema. Realment el missatger està transmetent la paraula de Déu? O es tracta de la seva pròpia paraula? 

És clar, això dona lloc a moltes reflexions com els tan famosos anomenats "danys col·laterals" en els actes bèl·lics, les guerres per la fe en nom de Déu, escudar-se en la subordinació en la cadena de comandament per a cometre actes reprovables... 

Com veieu, vaig començar a llegir aquesta trilogia pensant que es tractava d'una simple història trepidant per passar-m'ho bé i ha resultat ser una història trepidant amb la qual m'ho he passat molt bé, però que a més conté tot un seguit de reflexions que són molt i molt interessants.

En fi, us recomano moltíssim que la llegiu. No us he dit tot el que hi conté perquè penso que ja n'he parlat massa, però encara hi ha més coses per descobrir i gaudir. Per part meva, seguiré llegint a l'escriptora perquè m'ha semblat tremendament bona. 

Si us ha agradat la ressenya i voleu comprar la trilogia (en paper i digital), cliqueu damunt la imatge.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada