21.7.15

El descubrimiento de las brujas. Trilogia Todas las almas. Deborah Harkness (ressenya en català)


Pincha en la bandera para leer la versión en castellano

Diana Bishop és una doctora d'història, però també és la descendent d'un llinatge antic de bruixes. Com que els seus pares van morir quan ella tenia 7 anys, a causa del trauma que aquest fet li produeix, decideix donar l'esquena al món màgic. En la seva vida ha après a aconseguir les coses amb doble esforç: esforç per fer-ho sense màgia i esforç per impedir que la màgia resolgui els seus problemes. 

Mentre està a la Biblioteca Bodleiana aconsegueix l'Ashmole 782, un manuscrit alquímic que ha estat perdut durant segles. Aquest descobriment fa que vampirs, bruixes i daimons la segueixin i l'espiïn per a robar-li aquest manuscrit, tot i que ja no està en el seu poder perquè ella l'ha retornat a la biblioteca.Ràpidament s'enamora d'un vampir, però una llei ancestral fa que les relacions entre les diferents criatures sigui inviable, i aquest amor capgirarà tota aquesta realitat.

Durant les més de 1800 pàgines d'aquesta trilogia, els personatges intentaran resoldre tres preguntes essencials: Com poden aconseguir l'Ashmole 782? Què és l'Ashmole 782 i què hi conté? Quin és l'origen de les criatures (vampirs, bruixes i daimons)?Un cop plantejada la trama, l'escriptora ens regala citacions de llibres reals, com ella mateixa explica en els agraïments: "Atès que aquest és un llibre sobre llibres, vaig consultar una important quantitat de textos mentre l'escrivia", encara que de vegades fa una traducció una mica particular.

En aquest marc literari, en què la ficció es fonamenta amb fets històrics reals, ens trobem que l'autora ha encabit una invenció tan ben aconseguida que dóna resposta fictícia a dubtes polítics que s'han donat al llarg dels temps. La història de la humanitat (Llàtzer a la Bíblia, la reina Isabel I d'Anglaterra, Charles Darwin, William Shakespeare...) ara es veu des d'un altre prisma. No espereu d'aquesta novel·la una història romàntica típica, perquè no ho és. Sí que és cert que els dos protagonistes s'enamoren, però l'amor que senten, malgrat ser personatges imaginats, té el regust de la realitat i la normalitat: dubtes, confiança, sentiment de protecció, independència, gelosia...La meravella d'aquests llibres no es limita a un sol factor. Hi ha l'indiscutible talent de l'escriptora per fer-nos creure una història increïble, les múltiples referències literàries, el coneixement ampli sobre el món de la màgia, l'entramat entre realitat i ficció.Lectura profunda que demana una segona lectura: la primera per gaudir de la història, que és trepidant, i la segona per buscar referències bibliogràfiques, d'art, històriques... per a poder copsar tota la informació que contenen aquests tres llibres. Una història de vampirs i bruixes sublim.

Llibres de la trilogia:


1. El descubrimiento de las brujas
2. La sombra de la noche
3. El libro de la vida

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada