21.7.15

El imperio final. Saga Nacidos de la bruma. Brandon Sanderson (ressenya en català)


Pincha en la bandera para leer la versión en castellano 

La trilogia Nacidos de la Bruma, de Brandon Sanderson, és una meravellosa saga de fantasia amb elements nous que no trobem a altres novel·les d'aquest gènere. Aquí no hi ha cap viatge iniciàtic del protagonista perquè es converteixi en heroi. No hi ha tampoc cap criatura fantàstica com poden ser els nans, trolls, elfs o dracs. No hi ha una recerca salvadora de cap objecte. Però, això sí, ens trobem davant d'una situació dramàtica, en què perilla la mateixa existència de la humanitat. 

L'autor ens fa aterrar enmig d'una revolució. Durant 1000 anys han anat caient cendres i la terra no és productiva, res no creix, s'està morint. La societat està formada per persones que tenen el poder d'usar màgia i per persones que no tenen aquest poder i la pateixen. Aquesta màgia única, l'alomància, només la posseeixen els nobles (i els seus descendents, ja siguin fruit de la unió entre dos nobles o entre un noble i una skaa) i consisteix a ingerir metalls i a sintetitzar-los per a adquirir poders sobrenaturals. Hi trobem skaa (esclaus), obligadors, inquisidors, nobles, "brumosos", que tenen només el poder de dominar un metall, "nascuts de la bruma", que són capaços de dominar el poder de tots els metalls, i el Lord legislador (regent suprem).  


Fins ara ningú no ha estat capaç de canviar res. Els nobles encara tenen aliments i els skaa s'ofeguen a causa de la cendra que no deixa de caure i es moren de gana. Ha arribat el moment? Hi ha alguna possibilitat de sobreviure? Kelsier, el "supervivent", l'únic que ha escapat dels Pous de Hathsin, troba a Vin, una noia skaa, i junts lluitaran per aconseguir canviar el destí de la humanitat, que ara per ara és desaparèixer. 


Aquesta trilogia, a més de ser una novel·la d'aventures diferent, planteja preguntes molt interessants sobre la supervivència, tant la pròpia com la de l'espècie. Ens hem de resignar a viure una realitat obscura? Val la pena lluitar encara que les possibilitats de guanyar siguin pràcticament inexistents si l'alternativa és morir? Val la pena perdre la teva pròpia vida per persones que ni et coneixen ni creuen en el que fas? Tenim tots un propòsit a la vida? Hem de considerar que les nostres vides no són importants en comparació amb la immensitat de l'univers? 


La vida, la lleialtat, la justícia, l'amor, la fidelitat, els principis, els perjudicis... tots aquests conceptes es posen en un context apocalíptic extrem que t'obliga a plantejar-te respostes. Tu què estaries disposat a fer per a sobreviure?


Vols submergir-te en aquesta aventura?  

Espero que la gaudiu tant com jo.



Llibres de la trilogia i la seqüela:

1. El imperio final
2. El pozo de la ascensión
3. El héroe de las eras
4. Aleación de ley

Web de l'autor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada